България се изкачва с 12 позиции до 59-о място в

...
България се изкачва с 12 позиции до 59-о място в
Коментари Харесай

България се изкачва с 12 позиции в класацията за свободата на словото на Репортери без граници

България се изкачва с 12 позиции до 59-о място в годишната ранглиста за свободата на медиите на " Репортери без граници ” за 2024 година, - международния ден на свободата на печата. Това оповестяват от Асоциацията на европейските публицисти в България.

Страната ни доста усъвършенства позицията в световния рейтинг, който включва 180 страни. Тя обаче остава на дъното в границите на Европейски Съюз, където се е изкачила едвам с едно място - до 23-то. След България се подреждат само Унгария, Кипър, Малта и Гърция.

Глобалната оценка на RSF за свободата на печата през 2024 година регистрира утежняване на заканите и натиска, идващи от политически лица на международно равнище. От всички пет знака, формиращи класацията (икономически, политически, юридически, обществен подтекст и сигурност), през 2024 година политическият се срутва най-вече. Анализаторите предизвестяват за стесняване на поддръжката и уважението към медийната самостоятелност и нарастване на натиска от страна на държавни и други политически играчи.

От организацията обръщат особено внимание на очевидната липса на политическа воля от страна на част от интернационалната общественост да приложи правилата за отбрана на публицистите, и по-специално Резолюция 2222 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Войната в Газа е белязана от рекордния брой нарушавания против публицисти и медии. Над 100 палестински публицисти са били убити от израелската войска, като най-малко 22-ма от тях са изгубили живота си, до момента в който извършват професионалните си отговорности.

Окупирана и под непрекъснат обстрел, Палестина заема 157-мо място от общо 180 страни и територии, следени през 2024 година, като в категорията сигурност се намира измежду последните 10 страни.

Дори триото отпред на международния показател за независимост на печата способства за спада в общия политически индикатор. Въпреки че резервира първата си позиция, Норвегия е измежду страните, които са претърпели спад във връзка с политическия подтекст. Ирландия (8-мо място), където политиците подлагат медиите на правосъдно заплашване, отстъпва позицията си на водач в Европейския съюз на Дания (2-ро място), която е следвана от Швеция (3-то място).


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР