България се изкачи на 13-то място за 2023 г. в

...
България се изкачи на 13-то място за 2023 г. в
Коментари Харесай

България се изкачи до №13 в класация за най-привлекателни международни паспорти

България се изкачи на 13-то място за 2023 година в авторитетната ранглиста на основаната в Лондон частна консултантска компания " Хенли и сътрудници " (Henley & Partners) за най-привлекателните паспорти в света.

За третото тримесечие на 2023 година притежателите на български паспорт имат безвизов достъп до 176 страни в света, наред с жителите на Княжество Монако и Румъния, демонстрират данните на " Паспортен показател на Хенли ".

За съпоставяне, през 2022 година в същата ранглиста България бе на 17-то място с безвизов достъп до 173 страни в света, паралелно с Хърватия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Тази година Сингапур измести миналогодишния отличник в класацията Япония , нареждайки се преди всичко с безвизов достъп до 192 страни.

Следват паспортите на Германия, Италия и Испания, които се подреждат на второ място с достъп до 190 страни, изпреварвайки притежателите на паспорти на Австрия, Финландия, Франция, Япония, Люксембург, Южна Корея и Швеция, които имат безвизов достъп до 189 страни. Англия се подрежда на 4-то място в международната ранглиста с безвизов достъп до 188 страни, Канада е на 7-мо с достъп до 185 страни, а Съединени американски щати заемат 8-мо място с безвизов достъп до 184 страни.

Най-непривлекателни съгласно класацията са паспортите на Афганистан, Ирак и Сирия , чиито притежатели имат безвизов достъп надлежно до 27, 29 и 30 страни.

Индексът на паспортите на " Хенли и сътрудници " е истинската, авторитетна ранглиста на всички паспорти в света съгласно броя на дестинациите, до които притежателите им имат достъп без предварителна виза. Индексът се основава на особено предоставени данни от Международната асоциация за въздушен превоз (IATA), най-голямата и най-точна база данни с информация за пътуванията, и е усъвършенстван от изследователския екип на " Хенли и сътрудници ", написа на формалната страница на компанията.

Според уеб страницата, " Паспортният показател на Хенли ", който събира данни от 18 години насам, включва 199 разнообразни паспорта и 227 разнообразни дестинации за пътешестване. Актуализиран всяко тримесечие, " Паспортният показател на Хенли " се счита за общоприет референтен инструмент за жителите на света и суверенните страни, когато правят оценка мястото на даден паспорт в спектъра на световната подвижност.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР