България се е провалила в кампанията за ваксиниране срещу COVID-19,

...
България се е провалила в кампанията за ваксиниране срещу COVID-19,
Коментари Харесай

Проучване за COVID установи провала на България във ваксинацията

България се е провалила в акцията за имунизиране против COVID-19, изключително при високорисковите пациенти. Това демонстрират резултатите от българско изследване, оповестено в The British Medical Journal – издание на Британската здравна асоциация и едно от най-престижните медицински списания в света, излиза наяве от известие от УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.

Проучването е озаглавено „ Национален разбор на въздействието на COVID-19 при пациенти със сърдечносъдови, онкологични или хронични белодробни болести в подтекста на източноевропейска страна с невисок % на имунизация. България март 2020 – април 2022 “, а негови създатели са доктор Георги Димитров (лекар със компетентност онкология и генетика в Клиниката по здравна онкология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “), доктор Трифон Вълков, (специалист по Инфекциозни заболявания в Инфекциозна болница – София), доктор Христиана Бацелова (епидемиолог в Катедра „ Епидемиология и медицина на бедствените обстановки – МУ-Пловдив), проф. Огнян Кунчев, (Институт по математика и информатика – Българска академия на науките), проф. Георги Момеков (председател на Българското научно сдружение по фармация и началник на катедра „ Фармакология, фармакотерапия и токсикология ” при Фармацевтичен факултет на МУ, София.

„ Резултатите недвусмислено демонстрират, че България се е провалила в акцията за имунизиране, изключително при високорисковите пациенти със обществено значими болести като сърдечно-съдови болести /ССЗ/, солидни злокачествени болести и хронични белодробни болести /ХБЗ/, за които няколко изследвания, в това число и сегашното, са посочили ясни изгоди “, изяснява доктор Георги Димитров, за който през последните години битката с короновирусната пандемия се трансформира в персонална идея. Заедно с доктор Трифон Вълков и с поддръжката на Български лекарски съюз, той беше създател на първия и единствен в България Национален интерактивен указател за лекуване на COVID-19.

Проучването потвърждава, че в трите кохорти имунизираните пациенти са със доста понижен брой амбулаторни случаи, хоспитализации, приемане в интензивно поделение и смъртност в болница.

Общо 1 126 946 пациенти с доказан COVID-19 на национално равнище са оценени ретроспективно сред март 2020 година и април 2022 година, като са употребявани данни от Единния информативен портал на Министерството на здравеопазването, стартиран през март 2020 година

Смъртните случаи, свързани с Коронавирус, в този интервал са 24 124, което значи, че 1 на 270 индивида е умрял от COVID-19 при междинна световна стойност за този интервал 1 на 1285.

„ Доколкото ни е известно, това е първото изследване, което непосредствено съпоставя резултатите на имунизирани и неимунизирани пациенти с COVID-19 “, разяснява онкологът в Клиниката по здравна онкология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ доктор Георги Димитров.

Цялото изследване можете да видите.

Снимка: ИСУЛ. Д-р Трифон Вълков (вляво) и доктор Георги Димитров с проф. Радка Аргирова, която двамата одобряват като собствен учител
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР