България се е отказала да търси неустойка от близо 1.5

...
България се е отказала да търси неустойка от близо 1.5
Коментари Харесай

България опрости на Русия неустойка от 1,5 млн. лева за ремонта на МиГ-овете ни

България се е отказала да търси наказателна клауза от близо 1.5 млн. лв. от съветската АО ”РСК МиГ” за ремонт на самолети МиГ-29 на военновъздушните сили. Вместо това с компанията са подписани спомагателни съглашения, които са изпълнени, част от тях с няколко месеца предварително. Това се разбра от отговор на министъра на защитата Драгомир Заков по време на парламентарния надзор.
Припомняме, че през 2018 година държавното управление на Бойко Борисов реши да даде на Министерството на защитата до 26 млн. лева, с които да се ремонтират самолетите МиГ-29.

На депутатски въпрос Заков отговори, че на 28 април 2021 година е подписано тристранно съглашение, според което Военновъздушни сили поема всички права и отговорности, произлизащи от договорите. След тази дата не са предявявани искове за неустойки, тъй като компанията "РСК МиГ " е предоставила документи за форсмажорни условия - ограничения за неразпространение на COVID-19 в Русия и непредвидени гранични рестрикции, напомня "Фрогнюз ". Впоследствие са подписани спомагателните контракти за удължение периодите на осъществяването на ремонтните действия.

Народният представител Гаджев съобщи, че е получил публична информация от Стефан Янев, че неустойката, изплатена от съветската страна, е 138 хиляди евро, до момента в който Заков даде данни за изплатени 185 хиляди евро. Министър Заков пое ангажимент да обясни от кое място идва разликата. Той добави, че е разговарял с командващия военновъздушните сили Димитър Петров, съгласно който ремонтите са осъществени качествено, самолетите МиГ-29 летят и са в обикновено положение. "Неустойката е свършила доста добра работа. Допълнителните съглашения са изпълнени и няма вреди за българските Военновъздушни сили ", заключи тематиката Заков.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР