България се е ориентирала към придобиването на нови бойни самолети.

...
България се е ориентирала към придобиването на нови бойни самолети.
Коментари Харесай

България се ориентира към придобиването на нови изтребители

България се е ориентирала към придобиването на нови бойни самолети. Политико-военна група ще договаря подобряването на офертите.

Експертната работна група ще проучва постъпилите оферти на 1 октомври за две работни седмици – до 19 октомври, и би трябвало да приключи работата си с протокол, който ще бъде предаден на политико-военна група, избрана със заповед на премиера Бойко Борисов за водене на договаряния. Днес той разгласи, че не е гледал офертите и предлага водачите да си кажат мнението.

Снимка: btvnovinite.bg

България се е ориентирала към придобиване на нов изтребител, разяснява министър председателят Бойко Борисов във връзка постъпилите предложения за превъоръжаване на Военновъздушните сили.

„ Аз държа да са нови, с цел да може, когато му смъкват найлона от седалките, да знаят, че карат нещо несъмнено, положително, и няма да са пушечно месо, а ще могат да се сборят с всеки във въздуха”, акцентира Борисов.
Бойко Борисов: Държим изтребителите да бъдат нови Летците от Граф Игнатиево са поканени, с цел да се срещнат с предлаганите самолети, тъй като точно те би трябвало да летят на тях
Амбицията е била за повече участници, с цел да има по-голяма конкуренция, разяснява пред bTV военният министър Красимир Каракачанов.

„ Спорът е настоящ, доколкото опира цялата работа до това какви пари и какви финансови благоприятни условия имаме”, означи той.

Каракачанов изясни, че чака възстановяване на офертите на по-късен стадий, когато експертната комисия завърши работа на 19 октомври с разбора на предложенията.

Две от предложенията за нов аероплан на българските Военновъздушни сили към този момент бяха обществено показани.

Американската компания „ Локхийд Мартин” показа офертата си за Ф-16 Вайпър. Към момента има доставени 4500 Ф-16 по света, а от последната трансформация на изтребителя – „ Вайпър”, има поръчани в 2 страни.
Снимка: btvnovinite.bg

Шведската компания „ Сааб” показа модела на „ Грипен CD”, който ни се предлага. От него са създадени близо 300 бройки за 6 страни.

Снимка: btvnovinite.bg

Ето какво оповестиха фирмите за предложенията към България:

Шведското държавно управление и производителят на „ Грипен” – „ Сааб”, са предложили 8 нови самолета, като първите 4 ще бъдат доставени до 2 години след подписването на контракта.

„ Това е същински съвременен многоцелеви аероплан и еволюира непрестанно с най-модерните технологии – без аналог измежду нашите съперници, които вършат огромни стъпки на 10-15 години. Ние вършим възобновяване на всеки 2 години. Второто – цената за употреба е доста ниска за идващите 30 години, което е основен въпрос”, сподели Юнас Йелм, старши вицепрезидент на „ Сааб”.

Американската компания „ Локхийд Мартин” показа офертата си, като сподели тренажор на последната трансформация на Ф-16, блок 70-72, „ Вайпър” в София.

„ Имаме 4 клиенти преди вас, които към този момент са декларирали, че желаят да модернизират системите си с новата авионика и радар. Тя е най-съвременната и идва от Ф-35. Вече е подписан контракт за 400 и откакто открием новата индустриална линия, сме уверени, че ще се оправим със периодите за доставка на българското правителство”, разяснява Рандъл Хауърд, шеф „ Бизнес развитие”, Ф-16, „ Локхийд Мартин”.

„ Сааб” предлага индустриално съдействие и трансфер на технологии за 4 български компании в отбранителната промишленост.

„ Локхийд Мартин” също са подготвени за индустриално съдействие съгласно потребностите на Военновъздушните сили.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР