България се е изкачила с две места нагоре в индекса

...
България се е изкачила с две места нагоре в индекса
Коментари Харесай

България се изкачи в класацията за борба с корупцията, но още не се справя много добре

България се е изкачила с две места нагоре в показателя за усещане на корупцията и ситуацията ѝ е най-хубавото за последните 10 години, само че все пак остава в листата на несправящите се с изкореняването ѝ страни. Другите страни от Европейски Съюз в сходно състояние са Унгария и Румъния.

Това са изводите от годишния отчет на интернационалната организация " Прозрачност без граници " за 2023 година

Според отчета България заема на 67-о място от 180 страни, като е постигнала 45 от оптималните 100 единици, като 100 значи доста невисок показател за корупция.

За предел, който разделя страните, които сполучливо се борят с корупцията, от тези, които не се оправят, се счита границата от 50 точки.



" Въпреки приемането на закъснялото законодателство, България продължава да има проблеми с върховенството на закона и олигархичното въздействие, макар заложените в дневния ред на няколко държавни управления промени. Законът за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания беше признат, само че провокациите пред използването му на процедура са явни, " пишат създателите на отчета.

В него се отбелязва още, че в доста от следените страни наклонността е към несправяне в битката с корупцията.

Посочва се, че даже в страни като Швеция, Нидерландия, Исландия и Англия, които заемат по-горните места в класацията, резултатите са по-лоши от предходните години.

На върха по справяне с корупцията през 2023 са били Дания, Финландия и Норвегия, а на последните места са страни като Йемен, Сирия, Венецуела и Сомалия.

Специално внимание в отчета е обърнато на Унгария, а изводите са, че след десетилетие на редовно нарушение на върховенството на закона, корупцията по високите етажи на властта остава безнаказана, а със заглушаването на всеки собствен критик, държавното управление (с министър председател Виктор Орбан) няма желание да трансформира сегашната обстановка.

Унгария и България, както страни като Кипър, Малта, Ирландия, Хърватия, Нидерландия и Полша са дадени като образец и за страни, в които публицистите все по-трудно отразяват случаите на корупция поради така наречен дела-шамари или поради опитите за икономическо и политическо въздействие върху тях.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР