България се е изкачила с 20 места в годишния индекс

...
България се е изкачила с 20 места в годишния индекс
Коментари Харесай

България се изкачи в класацията за медийна свобода през 2023-та с цели 20 места

България се е изкачила с 20 места в годишния показател за независимост на медиите на неправителствената организация " Репортери без граници ". През 2023 година заемаме 71-о място измежду 180 страни в 21-вата годишна ранглиста, до момента в който през 2022 година сме заемали 91-о място.

Според организацията тази независимост остава нежна и нестабилна в страната ни, която е " една от най-бедните и корумпирани в Европейския съюз ".

" Телевизиите и интернет медиите са главните източници на информация, като печатните медии последователно губят въздействие. Политическата принадлежност на членовете на Съвет за електронни медии въздейства отрицателно върху публицистичната самостоятелност на публичните медии, до момента в който независимостта на частните медии е застрашена от ползите на притежателите им в контролираните браншове ", гласи оценката на организацията за медийния пейзаж в страната ни.

В политически подтекст заканите от страна на политици, както и административният и правосъдният напън против издатели и публицисти са нормална процедура. След близо 12 години непрестанно ръководство на премиера Бойко Борисов, през които свободата на медиите бе в крах, а някои медии бяха употребявани за практикуване на политическо въздействие, през 2021 година България претърпя серия от предварителни избори ", показват от " Репортери без граници ", представени от Българска телеграфна агенция.

От там показват още, че общата законодателна рамка дефинира минимални стандарти за отбрана на публицистите.

" В същото време корупцията, незадоволителната самостоятелност и ниската успеваемост на правосъдната система вършат страната постоянно беззъба във връзка с нарушаванията на свободата на печата. Независимите медии и проверяващите публицисти постоянно стават жертви на процедури за корист ", показват от " Репортери без граници ".

В стопански проект медиите са съвсем напълно подвластни от приходите от реклама, в които страната играе значима роля, припомня организацията.

В обществен и културен проект " проверяващите кореспонденти, които отразяват проведената престъпност и корупцията, постоянно са заплашвани ".

" Освен това медиите, профилирани в проблемите на малцинствата или финансирани от фондации от Западна Европа и Съединени американски щати, постоянно се сблъскват с неприязън и акции на ненавист. В резултат на всичко това заканите и физическите похищения против публицисти в България са непрекъснат проблем, само че още по-голям проблем е нежеланието на управляващите да ги проверяват или осъждат. Журналистите, работещи отвън столицата, са още по-изложени на такива закани ", споделят още от " Репортери без граници ".

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР