България се бори с поредната опустошителна вълна на COVID-19 на

...
България се бори с поредната опустошителна вълна на COVID-19 на
Коментари Харесай

Доклад на ЕК: България има спешна нужда от здравни реформи

България се бори с следващата опустошителна вълна на COVID-19 на фона на политически промени и възходяща инфлация. Това твърди Европейската комисия в оповестения през днешния ден отчет " Развитие на обществената политика в България ".

Смъртността от COVID-19 в страната е най-висока в Европейски Съюз и втора в света, а пандемията усилва натиска върху така и така претрупаната здравна система, твърди отчетът. Според него обаче, откакто Народното събрание утвърди новото държавно управление след месеци на политическа невъзможност, има вяра за по-добро справяне с рецесията с COVID-19 през идващите месеци.
Европейска комисия към Литва: Отблъскването на мигранти е нелегално
Изтласкването на мигранти е нелегално, съобщи еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон преди конференция в Литва, която е критикув...
Прочети повече
В страната има незабавна нужда да се усъвършенства системата на опазването на здравето.

Според данните, събрани посредством Our World in Data (19 декември 2021 г.), България се подрежда преди всичко в Европейски Съюз (на второ място в света) в класацията на страните с най-голям брой общо доказани смъртни случаи от COVID-19 на един милион души. Данните са 6,062/милион души за Перу и 4,362/милион души в България. Третата страна в листата, с повече от 4 000 доказани смъртни случая на милион е Босна и Херцеговина (4 021); Унгария е на четвърто място с 3,896/милион. Едва 27,1% от българското население е изцяло имунизирано (с две дози) против COVID-19, т.е.най-ниският % в Европейски Съюз. Вторият най-нисък е Румъния (40,4%); междинното за Европейски Съюз е 68,6%.

" В допълнение към пандемията, в България имаше и продължителна политическа рецесия, защото бяха извършени три парламентарни избора през 2021 година (през април, юли и ноември). Тези политически разтърсвания доведоха до налагането на доста по-леки обществени ограничения против разпространяването на COVID-19. Служебното държавно управление вкара " зелен документ " в България на 25 октомври 2021 година, по-късно, в сравнение с в която и да е друга страна от Европейски Съюз ", продължава отчетът на Европейска комисия.

" Като се има поради, че България, дружно с Латвия и Франция, образува групата на най-вече ваксиноскептични страни в Европейски Съюз, съгласно отчет на Европейски Съюз от 2018 година, антиваксиналните тайни теории и дезинформацията са намерили плодородна почва в страната. Ето за какво не е изненада, че " Възраждане ", една от политическите партии, които поведоха митинги против това, което те нарекоха " медицински фашизъм " на зелените документи, сполучливо мина изборния предел за влизане в Народното събрание през ноември 2021 ", твърди Европейска комисия.
197 лечебни заведения ще бъдат подкрепени с общо 10 млн. лева за кислородолечение
197 лечебни заведения ще бъдат подкрепени с общо 10 млн. лева поради нарасналите разноски за кислородолечение.  Това оповестиха от ми...
Прочети повече
Според отчета, в продължение на десетилетия България не съумява да реализира забележителна промяна на своето опазване на здравето. Основните проблеми, съгласно него, са всеобщата емиграция на медицински лекари и медицински сестри, високата междинна възраст на тези, които остават на работа, продължителен недостиг на финансиране на лечебните заведения, неприятен достъп до опазване на здравето за селското население и малцинствата, незадоволително развита извънболнична помощ, високи заплащания от джоба, висока степен на незадоволеност от медицинските услуги и висок брой смъртни случаи по предотвратими и лечими аргументи.

" Ситуацията, разказана нагоре, слага под напън така и така мощно натоварената система на опазването на здравето. Пандемичната обстановка в България евентуално ще се утежни още повече през зимата, с продължаващи високи равнища на COVID-19, висока смъртност и ниска имунизация. Преди тези дълготрайни проблеми да бъдат решени са нужни ясни и недвусмислени ограничения за справяне с COVID-19 в кратковременен проект, в това число нова информация в поддръжка на имунизационната акция, която съответно да отговори на точните опасения на неимунизираното болшинство ", предлага докалдът.

Положително съгласно него е, че четирите политически партии в новия български парламент са постигнали съдружно съглашение, което включва като главен приоритет превъзмогването на рецесията с COVID-19.

" Сега следва да се види какви съответни стъпки ще предприеме новото държавно управление през идващите няколко месеца ", заключава отчетът на Европейска комисия.

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР