България Сделката за изтребителите – какво ще получим Зам.-министърът на

...
България Сделката за изтребителите – какво ще получим Зам.-министърът на
Коментари Харесай

Сделката за изтребителите – какво ще получим

България Сделката за изтребителите – какво ще получим Зам.-министърът на защитата Атанас Запрянов разяснява обстоятелството, че изтребителите ще бъдат единствено с един авариен мотор  Надежда Неменски 11 юли 2019, 12:14 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Сделката за изтребителите – какво ще получим
Сделката за изтребителите – какво ще получим
 Защо българите паркират върху плажа
Защо българите паркират върху плажа
 „ Атака ”: Този мандат би трябвало да бъде приключен
„ Атака ”: Този мандат би трябвало да бъде приключен
 Български почитатели на
Български почитатели на " Левски " и чужденци се биха в Братислава
 Екшън в Самоков, служители на реда стреляха по бус с кон
Екшън в Самоков, служители на реда стреляха по бус с кон
 Президентът Радев разгласи датата на идващите избори
Президентът Радев разгласи датата на идващите избори
 Вигенин седна на празното място зам.-председател на Народно събрание
Вигенин седна на празното място зам.-председател на Народно събрание
 Нови огнища: Отпускат 3,7 млн. лв. за битка с африканската чума
Нови огнища: Отпускат 3,7 млн. лв. за битка с африканската чума

лизо 1,3 милиарда $ отделя страната за закупуване на нови изтребители за българската бойна авиация. Сделката ще бъде подписана с алтернатива за понижение от 60 милиона $, сподели министърът на защитата Красимир Каракачанов. Изтребителите ще бъдат шест едноместни и два двуместни F-16.

Заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов разяснява за „ Здравей, България” по NOVA договорката за закупуването на осем самолета F-16 от Съединени американски щати. Вчера беше обявено, че самолетите ще костват 1,25 милиарда $. „ Сделката ще бъде подписана с алтернатива за понижение от 60 милиона долара”, посочи министърът на защитата Красимир Каракачанов.

Запрянов съобщи:

„ Това е една добра договорка. Чрез нея започваме превъоръжаване на нашите Военновъздушни сили

– сага, която стартира още през 2004 година С този контракт приключваме желанието си за рационализация. Освен самолетите, ние доставяме и тренажори за образование на летателния и инженеро-техническия състав. Ще бъде доставено и цялостно съоръжение за поддържане на самолетите в виталния им цикъл в България. Цялостно съоръжение за водачите също ще бъде осигурено”.

Президентът Румен Радев прикани да не се позволяват отстъпки от наша страна във връзка с качествата на самолетите. Зам.-министърът на защитата разяснява и обстоятелството, че

изтребителите ще бъдат единствено с един авариен мотор .

Запрянов изясни, че подобен е бил пакетът, който България е поискала. „ Преговорният екип направи опит да усили броя на тези мотори на два, за осем самолета, само че защото това води до повишение на цената, трябваше да се откажем от тази промяна”, сподели още той.

Запрянов разяснява и това дали изтребителите, които ще бъдат закупени, са по-добри спрямо шведските „ Грипен” във връзка с съоръжение и механически качества.

„ Получаваме натовски целеви самолети .

Авиационните експерти знаят преимуществата на F-16 пред „ Грипен”. Категорично Блок 70 е районният натовски аероплан със качества да водим бойни действия”, сподели Запрянов.

Целия диалог чуйте във видеото горе.

Покупката на новите изтребители провокира полярни отзиви измежду обособените политически партии. От ВОЛЯ бяха срещу решението. „ Атака” пък попитаха за какво американците не създадат по-големи отстъпки, при реализиране на договорката.

Бившият министър на защитата проф. Тодор Тагарев отговори на тези въпроси в студиото на предаването по NOVA. „ По програмата за задгранично военно финансиране Съединени американски щати към този момент са вложили стотици милиони в България. Те са за подготовката на фрагменти, доставка на техника и съоръжение. Страната ни за първи път употребява програмата за задгранични военни продажби.

Досега постоянно сме получавали дарове от Съединени американски щати. Дойде време да си купим нещо сами ”.

Той разяснява и тематиката за работата на военните водачи и допустимо ли е да се получи разделяне сред тях, подбудено от това кой ще кара старите машини „ МиГ” и новите F-16.

„ Това няма по какъв начин да се случи. Необходимо е този развой да бъде обект на продължаващо политическо внимание на най-високо ниво, в това число и от страна на премиера. Реализацията на този план сама по себе си е доста комплицирана. По отношение на състава би трябвало доста ясно да бъдат избрани тези водачи, инженери и техници, които ще продължат да обслужват МиГ-29 и тези, които ще преминат към новия аероплан F-16”, добави Тагарев.

Целия диалог чуйте във видеото:


Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР