България САЩ поздравиха Борисов с покупката на Ф-16 Днес премиерът

...
България САЩ поздравиха Борисов с покупката на Ф-16 Днес премиерът
Коментари Харесай

САЩ поздравиха Борисов с покупката на Ф-16

България Съединени американски щати поздравиха Борисов с покупката на Ф-16 Днес министър председателят Бойко Борисов откри постоянното съвещание на Министерски съвет, разяснявайки поздрава от Съединени американски щати  Николай Киров 31 юли 2019, 10:49  Съединени американски щати поздравиха Борисов с покупката на Ф-16 Източник: БГНЕС
АЩ поздравиха персонално премиера на България Бойко Борисов и неговото държавно управление с покупката на новите изтребители Ф-16 "Блок 70 " за българската войска.

"Очакваме с неспокойствие да работим с България по този план и да засилим дълготрайното си стратегическо партньорство ", показват от Държавния департамент на Съединени американски щати.

"Поздравяваме премиера Бойко Борисов и българското държавно управление за уговорката му да модернизира въоръжените сили на страната посредством придобиването на тези високо ефикасни, оперативно съвместими с НАТО бойни самолети ", гласи формалната позиция на американското външно министерство.

Цената на покупката на 8-те самолета и нужните за тях съоръжение и муниции е 1,67 милиарда $. Това ще бъде най-голямата военна облага на България от рухването на комунистическия режим в страната през 1989 година насам.

Днес министър председателят Бойко Борисов откри постоянното съвещание на Министерски съвет, разяснявайки поздрава от Съединени американски щати. Той акцентира, че постигнатото постоянно се прави оценка и добави, че българската войска, която към момента "въоръжена със старите съветски оръжия ", най-накрая е дочакала нови бойни самолети.

"Поздравявам министерствата на защитата и на финансите, на стопанската система, всички които работиха по този стратегически план за превъоръжаване на Българската войска ", съобщи министър председателят.

"Сега финансовото министерство довършва работата си. Виждате, че в света се прави оценка - това, което излиза от Департамента на Съединени американски щати го четат всички. Въпреки опитите и нелепостите, които се наслушахме в България. Мисля, че отвън страната никой не би си помислил, че българското и американското държавно управление са били подвластни на лобизъм, корупционни дейности или каквото и да било ", акцентира Борисов.

Той означи, че виновните министерства по договорката са работили във "враждебна среда, макар нежеланието на политическите и институционални съперници да превъоръжим с един от най-хубавите самолети българските Военновъздушни сили ".

"Поздравявам ви за силата и куража и търпението. За доста хора отвън България е невероятно да се случи, а то се случи. Все още армията е въоръжена със старите съветски оръжия. Така че изтърпяхте доста, само че оценката на Департамента е задоволително ясна ", уточни министър председателят.

"28 години след Промените такова нещо не се е случило. Все още Българската войска е въоръжена със старите съветски оръжия ", разясни той.

"Истински скърбя, че нашите сътрудници вдясно нито един път не се пробваха да ни оказват помощ и защитят, тъй като това е и геостратегическо решение ", добави министър председателят Бойко Борисов.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР