България с най-евтините ипотеки.България е на второ място в ЕС

...
България с най-евтините ипотеки.България е на второ място в ЕС
Коментари Харесай

България с най-евтините ипотеки

България с най-евтините ипотеки.

България е на второ място в Европейски Съюз по ниски лихви по ипотечните заеми.

Изпреварва ни единствено Малта, сочат данните на Българска народна банка и Европейската централна банка.

При това понижението у нас продължава макар наклонността към растеж на лихвите в световен мащаб.

Лихвите по жилищни заеми в левове у нас към края на януари са приблизително 2,57 на 100, сочат данните на Българска народна банка.

Това е лек спад по отношение на предходния месец, когато равнището е било 2,58%. На годишна база обаче понижението е по-голямо – януари предходната година междинният размер на лихвите по ипотеките е бил 2,61%.

Само в Малта процентът е по-нисък, демонстрират данните на ЕЦБ. В островната страна през декември те са възлизали на 2,42%. Развити стопански системи като Франция и Германия имат надалеч по-високи лихви – надлежно 3,6 и 4,05 на 100. Средният размер в еврозоната е 4%.

Най-високи са лихвите в балтийските страни, като номер едно по скъпи ипотеки е Латвия, където процентът на оскъпяването е 5,82 на 100.

Ниските лихви и покачването на приходите предизвикат взрив на жилищното кредитиране. Само в границите на една година – от януари 2023 до януари 2024 година, новоотпуснатите заеми са с 32,2% нагоре.

Те стигат 635,4 милиона лв. – с близо 155 милиона лв. повече по отношение на година обратно. На месечна база – януари по отношение на декември, има спад с 15,8 на 100.

Това обаче не е сигнал за изстудяване на кредитирането, а се изяснява с обстоятелството, че декември постоянно е по-силен, разяснява пред „ Телеграф “ финансовият анализатор от „ Моите пари “ Десислава Николова.

Лихвите по потребителските заеми са сензитивно надолу. Само за един месец те са спаднали с съвсем един процентен пункт – от 9,60 на 8,67%. Годишното изменение пък е минус 0,27 на 100.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР