България рядко дава убежище на руснаци, бягащи от войната и

...
България рядко дава убежище на руснаци, бягащи от войната и
Коментари Харесай

Какво ги очаква там? Те трябва да напуснат България и да се върнат в Русия

България рядко дава леговище на руснаци, бягащи от войната и от репресии в родината им. Някои се връщат в Русия и се крият, с цел да не получат призовка за армията. Други ги чака затвор, в случай че се наложи да се приберат в Русия. Това са някои от историите им.

Александър (името е сменено) е един многото руснаци, потърсили леговище в България след началото на войната, която Русия стартира в Украйна при започване на 2022 година И той, както множеството му сънародници, получава отвод за бежански статут от Държавната организация за бежанците (ДАБ). Налага се да напусне страната. През август 2023 година се прибира в Москва.

Младият руснак е можел да апелира пред българския съд отводите на ДАБ да му даде протекция в България. Отказва се, откакто среща юноша, който печели две каузи, само че организацията не извършва решенията на съда и момчето продължава да получава отводи за леговище.

“Аз не съм богат човек и ми се стори ненужно да диря пари за правосъдни каузи ”, сподели Александър пред Свободна Европа. Той раказва, че след завръщането си в Москва върви на работа, само че за всеки случай не живее на адреса си по регистрация, защото предстои на военна готовност. Това, че не желае да бъде свикан в армията и да убива, е основната причина за несполучливия му опит за емиграция.

По данни на ДАБ от нападението на Русия на Украйна през февруари 2022 година до октомври 2023 година леговище в България са поискали 232 жители на Руската федерация. През 2022 година 7 руснаци са получили филантропичен статут, а през 2023-та - 8 . За този интервал отводите са 115 , а производствата на 58 съветски жители са прекъснати, което нормално значи, че те сами са се отказали. Част от тези хора пробват да изискат леговище в други европейски страни или отпътуват за страни, в които могат да живеят с съветския си паспорт - като Дубай.

На този декор в Русия, които да заминат на фронта в Украйна. Кремъл не афишира публично нова военна готовност - евентуално поради идните президентски избори напролет. Владимир Путин, който ръководи Русия от 1999 година, е главният претендент.

След изборите обаче се чака готовност. Увеличават се и гласовете за по-строги санкции за руснаците, които “са избягали ” от работа.

Вече има и каузи против завърнали се в Русия емигранти. Такъв е. След кацането му от Армения в Санкт Петербург той беше задържан. Провинението му е, че е запалил съветския си паспорт в символ на митинг против войната в Украйна и режима в Кремъл.
Игнориране на доказателства и отговорът на ДАБ
Александър и доста други руснаци, потърсили леговище в България, упрекват ДАБ, че е пренебрегнала доказателства за опозиционна активност на кандидат-бежанците и за това, че за застрашени от гонене, в случай че се върнат в Русия. Някои настояват, че даже са изчезвали документи.

" Молбата за интернационална протекция на съветски жител се преглежда по същите критерии, по които се преглежда всяка друга молба за интернационална протекция, подадена от жител на трета страна или от лице без поданство ", написаха от организацията в отговор до Свободна Европа.
Молбите на съветските жители не са и няма да бъдат изключение от общоприетите правила
" Кой следва да получи интернационална протекция и кой не, е директно обвързвано с използването на Конвенцията за статута на бежанците на Европейския парламент и молбите на съветските жители не са и няма да бъдат изключение от общоприетите правила ", се споделя в позицията на ДАБ в отговор на митинги на съветски жители, искащи и неполучаващи леговище.

От организацията изясняват още, че при разглеждането на всяка молба се взима поради бежанската история на претендента, а всички декларирани от него обстоятелства и условия се верифицират с " обективно направена информация за страната, от която идва претендентът ".

Първоначално отвод да остане в България с бежански статут получи и фамилията на опозиционната журналистка Маргарита Шурупова, само че след публичен напън ДАБ преразгледа решението си. Aндрей Егоров, който е някогашен правист в щаба на съветския опозиционер Алексей Навални в съветския град Астрахан, и фамилията му получиха отвод. Андрей се разболя от рак и фамилията се прибра в Русия.

Александър, който работи като графичен дизайнер, към този момент не е директно заплашен от репресии. Работата му за щатска компания и опозиционни музикални групи не е видяна от съветското министерство на правораздаването.
ЛГБТ бежанците са застрашени
Други съветски жители, като актрисата Елена Санина и режисьорката Оксана Глазунова, една ли ще имат шанса на Александър - тях евентуално ги чака затвор, в случай че се приберат в родината си. Това може да се случи скоро - би трябвало да изоставен България, тъй като им е отхвърлен бежански статут. Те имат право да подадат още веднъж документи - при смяна на събитията, довели до решенията на ДАБ, които да доказани от съда.
Мисля, че затвор. Несъмнено.Оксана Глазунова
Промяна на събитията има. Върховният съд на Русия разгласи ЛГБТ придвижването за „ екстремистко “. Оксана кандидатства за леговище, дружно с партньорката си в живота Елена Санина. Пред изданието Санина споделя, че в ДАБ първо не са приемали документите им втория път, а откакто въпреки всичко са ги приели, са издали още веднъж отвод. Оксана е уверена какво ще се случи, в случай че тя и Елена бъдат принудени да се върнат в Русия. " Мисля, че затвор. Несъмнено. ", сподели Оксана.

 Оксана Глазунова
Двете живеят в България от 2019 г, имат общ апартамент, само че се постанова да изискат леговище през 2022 г, защото не могат да върнат в Русия, а визата, която се изисква, с цел да останат в България, изтича.

Още преди оповестяването на ЛГБТ хората и придвижванията за отбрана на правата им за екстремистки, в последните месеци в Русия се усилиха репресиите против представители на общността. Има даже хора, задържани по донос, че са видени да се целуват.

Само 10 дни след оповестяването на ЛГБТ придвижването за екстремистко, съветска.
България е заела " неутрална позиция и се пробва да извлече допустимо най-вече изгоди за себе си ".
Александър счита, че България не дава леговище на съветски жители, с цел да се покаже като сигурна външна граница, което би било плюс в процеса за присъединение към Шенген. И освен. " Сигурен съм, че организацията за чужденците има директен контакт и е под въздействие на съветските или проруските специфични служби ", сподели още той пред Свободна Европа. " Тяхната задача също ми е ясна - да спрат приключването на мозъци. Те отхвърлят безсистемно, защото задачата им е да ги върнат назад ". По думите му България е заела " неутрална позиция и се пробва да извлече допустимо най-вече изгоди за себе си ".

За тези изводи Александър се базира на решението на ДАБ, с което му отхвърля леговище. То " се състоеше главно от съветска агитация и извадки от пропагандни източници. Наред с други неща се загатваше и смисъла на функционалността на Федералната работа за сигурност (ФСБ) за съветската държавност и сигурността на жителите ".
Поне 700 000 руснаци са напуснали
По данни на плана " Верстка " единствено през първата година на войната в Украйна минимум 11 863 руснаци са емигрирали в страни от Европейски Съюз, граничещи с Русия. Това е съвсем два пъти повече спрямо последните 10 години. Изданието стига до този извод след разбор на статистическите данни на службите на страните от Шенгенското пространство.

Според съветското издание на 200 хиляди руснаци са избягали единствено в Казахстан. Общо може да става дума за 700 хиляди съветски жители, които са напуснали домовете си.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР