България, Румъния и Хърватия чакаха излишно и твърде дълго да

...
България, Румъния и Хърватия чакаха излишно и твърде дълго да
Коментари Харесай

Словенският премиер: България чака прекалено дълго за Шенген

България, Румъния и Хърватия чакаха ненужно и прекомерно дълго да бъдат признати в Шенген. Това съобщи през днешния ден министър председателят на Словения Янез Янша пред Европейския парламент в тирада във връзка началото на словенското председателство на Съвета на Европейски Съюз, съобщи сътрудник на Българска телеграфна агенция.
Още по тематиката
Той добави, че приемането в Европейски Съюз на страните от Западните Балкани би трябвало да настъпи при настоящето потомство, с цел да могат жителите на тези страни да поддържат нужните промени. По мотив миграцията Янша поддържа постигането на общоприемливи решения.

В близо 40-минутно слово словенският министър председател приказва за пандемията, имунизациите, потребността от повече полупроводници, връзките с Китай и Русия, за настъплението на талибаните в Афганистан. Янша прикани Европейски Съюз да мисли дълготрайно и настоя оценките за върховенството на закона да почиват на идентични за всички индикатори. По неговите думи тези оценки би трябвало да се вършат от самостоятелното правораздаване, а не от политически организации.

Европейски Съюз през днешния ден е доста по-различен от деня, в който Словения се причисли. Искаме Европа да бъде в мир със себе си и със съседите си, добави Янша.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прикани до края на юли словенското председателство да утвърди допустимо максимален брой от 14-те проекта за икономическо възобновяване, импортирани от страните в Европейски Съюз и получили предварителна поддръжка от комисията. От нас се чака да работим дружно, без значение от разликите и Европейска комисия е подготвена да го направи, добави тя.

Фон дер Лайен изрази очакване Словения да успее да даде подтик за начало на договарянията за присъединение на Република Северна Македония и Албания към Европейски Съюз. Това е в наш личен интерес, заключи тя.

Групата на Европейската национална партия (ЕНП) уточни, че проблемите с върховенството на закона в дадена страна от Европейски Съюз не са вътрешен въпрос и прикани Словения незабавно да дефинира делегирани прокурори за Европейската прокуратура. Според ЕНП е належащо Европейска комисия освен да регистрира нередностите със законността, а и да подхваща дейности.

Социалистите и демократите обявиха, че върховенството на закона е в основата на европейското съдействие, а свободните медии са съставна част на демокрацията. Според тази парламентарна група Любляна би трябвало да излъчи европейски прокурори още през днешния ден.

Групата " Обнови Европа " съобщи, че на думите на Янша не може да се има вяра, тъй като не дават отговор на неговите дейности. Либералите приканиха Янша да спре преследването на публицисти и съдии, и прибавиха, че Европейска комисия не е трябвало да утвърждава словенския проект за икономическо възобновяване.

Зелените показаха, че не чакат от европейско държавно управление да води акции против публицисти и политически противници. Странно е, че върховенството на закона е задача за Словения, а страната не излъчва представители в Европейската прокуратура, означиха от тази парламентарна мощ.

Левите прибавиха, че словенците имат право на самостоятелни публицисти и съдии. Те показаха подозрение, че Словения през днешния ден дава отговор на условията за участие в Европейски Съюз.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР