България, Румъния и Гърция ще помагат на Украйна да се

...
България, Румъния и Гърция ще помагат на Украйна да се
Коментари Харесай

България, Румъния и Гърция ще помагат за възстановяването на Украйна

България, Румъния и Гърция ще оказват помощ на Украйна да се възвърне от войната. За това са се договорили през днешния ден зам.-министърът на външните ни работи Велислава Петрова, различният министър на външните работи на Гърция Милтиадис Варвициотис и държавният секретар по европейските въпроси на Румъния Даниела Гътман.

Празнуваме 30 година от този тристранен формат и пристигна време, в което той е по-голям от всеки път, сподели Петрова пред публицисти след срещата. Тя изясни, че тримата са разискали краткосрочните и дълготрайни ограничения, които страните ще подхващат във връзка с енергетиката.

София е красива и за мен е наслаждение да съм тук. Нуждата да отговорим на провокациите е все по-актуална. Говорихме за диверсификация на енергийните запаси и отпадане на зависимостта от Русия, сподели пък гръцкият министър Варвициотис. Той подсети, че неотдавна бе пуснат интерконектора, който свързва България и Гърция.

Поговорихме за това по какъв начин може да има разнообразни запаси само че и направления, по които те да влизат в Европа по този начин, че да не можем в бъдеще да бъдем изнудвани от който и да е водач, който желае да употребява това в своя изгода, сподели още той.

Говорихме да това да построим Украйна отначало. Много е значимо, че нашите три страни сплотяват сили, с цел да върнат към живот тази страна, продължи министърът.

А във връзка с Турция, той съобщи: Всякакви вести за промени на споразуменията не би трябвало да се преглеждат съществено. Уведомих сътрудниците, че гръцкото държавно управление ще адресира тези закани като предизвикателство и се надявам те да останат такива, а не действителни дейности, тъй като нашият регион доста пострада от дейностите на Путин.

Трите страни ще работят за това да оказват помощ и на други страни да се интегрират в Европейски Съюз, изясни пък държавният секретар по европейските въпроси на Румъния Даниела Гътман. Тя напомни, че този формат сред България, Румъния и Гърция е изработен пред повече от 15 година с концепцията Атина да помогне за интеграцията на София и Букурещ в Европейски Съюз.

Обсъдихме дневния ред за присъединение на останалите страни към Европейски Съюз и по-конкретно на Украйна и Молдова. През юни Европейски Съюз им даде такава опция, само че говорихме по какъв начин районът би трябвало да ускори и забърза напъните си в посока на поддръжка на участието им в Европейски Съюз, добави тя.

Енергийната сигурност беше един от най-важните въпроси. Поздравихме България и Гърция, че откриха публично интерконектора. Това е образец за сполучливо съдействие. Говорихме и по какъв начин може да съхраняваме сила, с цел да няма енергиен дефицит. Мисля, че Румъния бе първата, която закупи електрическа енергия от Украйна, с цел да я поддържа. Сега се опитваме да реализираме същата помощ и поддръжка за Молдова, акцентира тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР