България, Румъния и Австрия са постигнали споразумение за Шенген. Новината

...
България, Румъния и Австрия са постигнали споразумение за Шенген. Новината
Коментари Харесай

Имаме сделка за Шенген: Румъния и България се договориха с Австрия

България, Румъния и Австрия са постигнали съглашение за Шенген. Новината заяви румънският министър-председател Марсел Чолаку и то в обществените мрежи. Официално от българска страна все още няма коментар, нито информация за извършените дипломатически совалки. 

" След 13 години Румъния най-сетне ще влезе в Шенген! Имаме политическо единодушие по този въпрос! От март идната година румънците ще се възползват от преимуществата на Шенгенското пространство по въздух и море. По подразбиране пристанището на Констанца ще усили експоненциално смисъла си. Също по този начин съм уверен, че през 2024 година ще приключим договарянията и за сухопътната граница ", разяснява министър председателят Марсел Чолаку във " Facebook ", написа най-големият румънски вестник Adevarul. 

" Фокус " ви показва и останалата част от обявата без редакторска интервенция:

" По този народен план се работи извънредно интензивно. Благодаря на всички забъркани и най-много на сътрудниците в това държавно управление, които продължиха напъните, макар че предходната година Шенгенската врата изглеждаше изцяло затворена ", добави министър-председателят на Румъния. 

Решението беше взето на равнище Съвет на Европейския съюз след няколкоседмични договаряния сред участващите страни, а точно Румъния, България и Австрия. До два дни следва гласоподаване, което ще удостовери съглашението, в Комитета на непрекъснатите представители в Европейския съюз, образуван от ръководителите на дипломатическите задачи в Брюксел. 

От вътрешното ведомство на съседите ни потвърдиха, че влизането на страната ни в Шенген по въздух и море ще стане вследствие на подписано политическо съглашение с Австрия и България. 

" На 23 декември 2023 година Министерството на вътрешните работи реализира политическо съглашение взаимно със съответните министерства на Австрия и България във връзка с разширението на Шенгенското пространство с Румъния и България и използването на достиженията на правото от Шенген в Румъния и България във въздуха и морските граници от месец март 2024 година, както и разискването през 2024 година на използването му по сухопътните граници в тясна връзка с обезщетителните ограничения по отношение на усилването на граничния надзор и използването на Дъблинското съглашение. 

През дните на 26 и 27 декември се организираха полемики по дипломатически канали, сред министерствата на вътрешните работи, министерствата на външните работи, в това число на равнище дипломатически задачи, упълномощени в Европейски Съюз, на плана за решение на Съвета за правно инкорпориране на упоменатото политическо съглашение. Тези полемики ще продължат и на следващия ден, 28 декември 2023 г. 

Материализирането на политическото съглашение в решение изисква единодушието на всички държави-членки на Европейски Съюз, процедурна стъпка, която ще продължи на следващия ден, 28 декември 2023 година ", сподели министърът на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою. 

Припомняме, че Виена блокира в края на 2022 година присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство, базирайки се на казуса с миграцията, само че анализаторите се концентрираха върху вътрешните избори в Австрия. Наскоро министър-председателят Марсел Чолаку разгласи деблокирането на договарянията с австрийската страна, като се контракти отчасти присъединение, в първата фаза по въздух и море ", написа Adevarul.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР