България редом с Франция и още шест страни от ЕС

...
България редом с Франция и още шест страни от ЕС
Коментари Харесай

Временна победа! ЕС реши – розовото масло не е „токсично“

България паралелно с Франция и още шест страни от Европейски Съюз реализира краткотрайна победа и избави розовото и лавандуловото масло от присъдата „ отровни смеси “.

Съветът на Европейски Съюз реши, че настояването на Европейска комисия етеричните масла да се третират като „ химия “ и това да бъде маркирано с „ череп и кости “ на етикетите не е обосновано. Европейската комисия ще би трябвало да направи спомагателни разбори и след 4 години тематиката още веднъж ще бъде разисквана.

„ В последния ден на шведското председателство на Съвета на Европейски Съюз страните членки утвърдиха опазване на досегашния метод за систематизиране на етеричните масла, заяви българското Министерство на земеделието.

Европейска комисия искаше да промени статута на маслата от роза, лавандула, канела и така нататък в регламента за класификацията, етикетирането и пакетирането на субстанции и смеси.

От агроминистерството показват припомнят, че министър Кирил Вътев е защитил българската позиция на съвещанието на Съвета по земеделие и риболовство, провело се на 26 и 27 юни в Люксембург. Той е настоял да не се протяга ръка на обичайното развъждане на ароматни култури в Европейски Съюз и да се запазят приходите на заетите в този агросектор компании и и служащи. Вътев е напомнил, че етеричните масла са значимо перо в производството и износа на козметика, лечебни артикули и други в целия свят.

В тематичната коалиция за отбрана на етеричните масла влизат Франция, Португалия, Испания, Словакия, Словения, Италия, Унгария и България, написа „ Сега “.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР