България разкрива три пункта за българи, които искат да бъдат

...
България разкрива три пункта за българи, които искат да бъдат
Коментари Харесай

Петков: Разкриваме три пункта за българи, поискали евакуация от Украйна

България разкрива три пункта за българи, които желаят да бъдат изведени от Украйна. До момента 120 български жители са поискали евакуация. Организира се автобусен превоз, обмисля се и опцията за полети от Полша. Това заяви премиерът Кирил Петков след оперативно съвещание на Министерския съвет. 

По думите му, се работи и по опцията да посрещнем украински жители на територията на България.

" Правителството е задействало оперативни групи, които работят по превъзмогването на другите опасности за България, свързани със почналата военна интервенция на Русия в Украйна. Изработваме краен проект за всичките детайли на енергийна сигурност, киберсигурност, военно-времени ресурси както и равнища на тези ресурси ", добави Петков.

Премиерът моли да не се всява суматоха у нас. " За момента няма пряк риск за военни дейности против България ", увери той.

По-рано тази заран президентът Румен Радев свика среща на институциите, в която участваха министър председателят Кирил Петков, ръководителят на Народно събрание Никола Минчев, министри от кабинета и членове на управленията на службите и Българската войска. На срещата президентът съобщи, че над 4000 души са поискали евакуация от Украйна и че страната ни е отворена за украински жители, търсещи леговище. 

Президентът Радев дефинира военната интервенция на Русия в Украйна като неприемлива.  " В ход е пълномащабна стандартна интервенция на Руската федерация с всички вероятни сили и средства за нанасяне на удари по сериозни инфраструктури на цялата територия на Украйна, което е безусловно неприемливо. Недопустимо е в 21-и век в Европа да летат бомбардировачи и да нанасят удари по прилежаща страна. Към момента няма директна военна опасност за сигурността на България, само че има опасности ", добави той. 

Радев посочи, че България прави оценка рисковете, касаещи въздушните и морските пътища, енергийните трасета и цялата система на доставки. Търсят се всички вероятни разновидности да няма спиране на енергийните доставки на газ, нефт, храни и артикули от първа нужда, които ни касаят. Работи по всевъзможни различни трасета за доставки. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР