България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване

...
България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване
Коментари Харесай

Министър Комитова: Няма да спрем с обновяването на сградите ...

България разчита на 1,9 милиарда лева по Плана за възобновяване и резистентност за възобновяване на жилищния и нежилищния фонд - това разгласи министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова във видеообръщение към участниците в интернационална конференция по сеизмично инженерство. Тя се провежда от Съюза на строителните инженери в България и Камарата на инженерите в капиталовото планиране, и техните сътрудници от Европейския съвет на строителните инженери (ECCE) и Европейския съвет на инженерните камари (ECEC).

Перспективата е да се промени към по-добро общата картина на сградния фонд в България. Добрата вест в тази ситуация е, че обилни средства са планувани за тези цели и по линия на Програмата за развиване на районите 2021-2027 година

Страната ни се намира в зона с нараснал сеизмичен риск.

В същото време разполагаме с голям жилищен фонд. За наслада, в по-голямата си част той е със здрава и надеждна структура, само че казусът е, че множеството от постройките са над 30 години. Допълнителна компликация при обновяването им е огромният % частна благосъстоятелност. Следователно сеизмичното обезпечаване и възобновяване зависи от хиляди хора с разнообразни благоприятни условия, ползи и обществен статус.

Основна задача на Министерство на регионалното развитие е да промени философията на процеса.

„ Днес към този момент не е задоволително просто да обличаме постройките със стиропор. Необходим е нов метод. Той ще е основан на нововъведенията, модерните строителни технологии и дигитализацията. Днес задачата ни е да създадем устойчиви планове, в които има огромни енергийни спестявания “, акцентира министърът. Арх. Комитова акцентира, че се причислява към концепциите на Научния център към Европейската комисия (JRC) за по едно и също време сеизмично увеличаване и енергийно възобновяване на съществуващите здания.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР