България работи за дългосрочни решения, които да гарантират надеждност и

...
България работи за дългосрочни решения, които да гарантират надеждност и
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев се срещна с президента на ЕБВР

България работи за дълготрайни решения, които да подсигуряват надеждност и самостоятелност на енергетиката и да минимизират отрицателните резултати от нови енергийни рецесии в бъдеще. Това съобщи през днешния ден президентът Румен Радев на среща с президента на Европейската банка за възобновяване и развиване Одил Рено-Басо в Тирана.

Държавният глава е на посещаване в Албания за присъединяване в срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Президентът акцентира, че преходът към зелена стопанска система би трябвало да води към подсилване на националния потенциал за произвеждане на евтина електрическа енергия, с което да се обезпечат както потребностите на България, по този начин и да се подкрепя енергийният баланс в района.

Изпълнението на заложените в Националния проект за възобновяване и резистентност цели за понижаване на въглеродните излъчвания и запазване на електрическа енергия би трябвало да се реализиран по този начин, че да бъдат употребявани в оптималната степен националните енергийни запаси, насъбраният опит и научният капацитет на страната, уточни още Румен Радев. Във връзка с това беше откроена концепцията на водещи български университети, учени и представители на бизнеса за запазване на електрическа енергия посредством основаването на подземна ПАВЕЦ в района на Маришкия басейн с технология, която към този момент е внедрена в някои страни.

По време на срещата президентът прикани за превръщането на свързаността в Югоизточна Европа в приоритет както за страните от района, по този начин и за интернационалните финансови институции. Това, съгласно президента, е от основно значение за обезпечаване на различни вериги на доставки, недопускане на недостиг и следващ растеж на инфлацията.

Румен Радев още веднъж акцентира, че за разлика от Централна Европа, дистанцията сред двата моста на река Дунав, свързващи България и Румъния, е 300 километра, което не е в полза на развиването на икономическите връзки на двете страни, нито на Европейски Съюз.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР