България работи по внедряването на U-space въздушно пространство за управление

...
България работи по внедряването на U-space въздушно пространство за управление
Коментари Харесай

България внедрява система за управление на трафика с дронове

България работи по внедряването на U-space въздушно пространство за ръководство на трафика с дронове, оповестиха от пресцентъра на Министерството на превоза и известията. Създадена е работна група от ведомството и от представители на " Гражданска въздухоплавателна администрация ". Тя е под управлението на служебния заместник-министър Николай Найденов.

От министерството коментират, че U-space е европейската система, която се създава за ръководство на безпилотния трафик с дронове. Това е набор от характерни цифрови услуги и процедури, предопределени да обезпечат безвреден и ефикасен достъп на операторите на дронове до въздушното пространство. Става въпрос за географска зона за дронове, избрана от всяка страна членка.

Внедряването на U-space се реализира последователно в цяла Европа заради възходящата нужда от услуги и технологии за ръководство на безпилотния трафик.

Част от дейностите, които е допустимо да се правят благодарение на дронове, са картографиране, инфраструктурни инспекции, точно земеделие, доставка на артикули, електронна търговия.

Целта на U-space е да се реализира автоматизирано ръководство на дроновете, което разрешава огромен брои интервенции, доста от които едновременни. Процесът би трябвало да бъде интегриран с актуалната система за ръководство на въздушното придвижване.

Подготвен е Проект на Наредба за изискванията и реда за употреба на безпилотни летателни системи и надзора над техните оператори, който следва да бъде подписан от министъра на превоза и известията.

През октомври в София се състоя интернационално ревю на дронове. По време на откриването на ревюто зам.-министър Николай Найденов съобщи, че ще бъде обезпечена опция за еднакъв достъп до пазара на стопански оператори за даване на U-space услуги, както и за определянето на точните географски зони. Те ще са съобразени с разпоредбите за сигурност и сигурност, като ще се изисква авансово позволение за употреба или забрани за потребление на дронове.
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР