България работи на най-високо политическо ниво за решаване на проблемите

...
България работи на най-високо политическо ниво за решаване на проблемите
Коментари Харесай

Българите в Албания: Улеснете процедурата за получаване на българско гражданство

България работи на най-високо политическо равнище за решение на проблемите на българското национално малцинство в Албания. Това увери президентът Румен Радев представители на нашата общественост в Тирана, с които се срещна.

Нашите сънародници желаеха повече внимание от България и съответна поддръжка за придобиване на българско поданство.

Това е Хаджи Пируши - ръководителят на културното сдружение " Просвета - Голо Бърдо ". Едно от многото сдружения на българското национално малцинство в Албания, живеещо тук от епохи и прието публично през 2017 година.

Преди няколко месеца Хаджи Пируши изиска незабавна среща с президента Румен Радев през ефира на Българска национална телевизия. В Тирана президентът Радев пристигна за тази среща. Те му сложиха намерено от дълго време известни проблеми.

Отдавнашна концепция на българите тук е да има обособена община Голо Бърдо, която да сплоти селищата, обитаеми с българи. Това ще разреши компактното българско население там да притегля по-лесно вложения, да потвърждава българския си генезис и да търси помощта на България.

" Голо Бърдо да е община. Има 27 села - 17 села са чисти българи ", съобщи Хаджи Пируши, ръководител на културното сдружение " Просвета - Голо Бърдо " в Албания.

Когато е съществувала общината Голо Бърдо, елементарно се е доказвал българският генезис на родените там, тъй като е била плътно обитаема с българи. Сега такава община няма. И нашите сънародници срещат големи компликации да потвърждават произхода си. Президентът съобщи, че този проблем е време да бъде решен.

" Аз чакам най-важния въпрос - най-накрая Консултативният съвет към Изпълнителната организация за българите в чужбина да проработи дейно, тъй че на тези наши сънародници зад граница с българско съзнание, когато им се откаже от локалните управляващи документ за генезис, този Консултативен съвет да може да откри въз основата на ясни критерии, че тези хора са с български генезис и заслужават българско поданство. Малцинството ни тук има потребност от повече учители, от естествени пътища до своите села и от повече вложения. И от поддръжка, защото македонистки организации настояват, че българи тук няма, а единствено македонци ", сподели президентът Румен Радев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР