България провежда за пети път избори в рамките на две

...
България провежда за пети път избори в рамките на две
Коментари Харесай

Ниска избирателна активност и без секции във валонската част на Белгия

България организира за пети път избори в границите на две години. В Белгийския град Хаселт се събира за следващ път един и същи състав на секционната изборна комисия, заяви особено за БГНЕС Апостол Апостолов. Пред него членовете обявиха, че изборният ден е почнал обикновено, без проблеми и с цялата нужна документи и бюлетини.

Българите в градчето от провинция Лимбург гласоподават единствено с бюлетина. Този път искащите не са доста. От уеб страницата на Централната изборна комисия се вижда, че са декларирали предпочитание 29 души и общо 308 за цялата страна.

Любопитна детайлност е, че единствено един човек в Монс е показал предпочитание да гласоподава във валонската част на страната. Това е повода там да няма отворени секции. За да се образува такава е належащо минимум авансово да постъпят 40 заявки в Централната изборна комисия.

Общо 15 изборни секции са отворени за изборите на 2 април, където близо 45 000 сънародници могат да упражнят правото си на глас. Ако не са се записали авансово, всеки искащ може да бъде вписан след попълнена декларация, че е дал своя вот на несъмнено място в чужбина. Урни с паравани има в Брюксел, Льовен Антверпен, Гент, Хаселт и Маасмехелен и Варегем.

Навсякъде в ранните часове на деня е регистрирана извънредно ниска изборна интензивност и липса на интерес. До 12:00 часа българско в СИК- Хаселт бяха дали своят вот едвам трийсетина души включително и тримата членове на комисията.

Секцията в Гент също отвори в точния момент. „ По принцип имаме висока интензивност. Надяваме се на високо присъединяване от нашите сънародници Винаги имаме над 300-400 дали своят вот в нашата секция “, разяснява Селиме Юзеирова. Всички членове са се явили на време. Наблюденията показвали, че хората предпочитали да употребяват машинното гласоподаване. В случай на повреда има на място механик, който да реагира.

Нормално е почнал вотът и в сърцето на Европа- Брюксел. Не е имало и механически проблеми, разяснява Чавдар Влъчков пред медията. „ Административната работа на тези избори ще е по-голяма защото би трябвало да комбинираме хартиено гласоподаване с машините. Рисковете са за допускане на бърка и закъснение при изчакване на потвърждения от ЦИК на подадената документи, както от персонален опит знам лишава доста време. Много от хората сме развили сериозен опит последните 6 избори, разяснява представителят в секцията, разкрита в Постоянното ни посланичество в белгийската столица.

ИЗБОРИТЕ ПРЕЗ СТАТИСТИКАТА

Ако погледнем днешният избор в кралството от позиция на статистиката, изводът е че гласоподавателите от ден на ден оредяват пред урните. Според данните от уеб страницата на ЦИК за последните два вота – през октомври са се записали онлайн 430 души при 308 за днешните. Средната изборна интензивност е сред 12-15%

Ако върнем лентата малко по-назад за изборите през предходната пролет, по данни на посолството ни в Брюксел заявки са подали на 4500 сънародници.

Като най-честа причина българите да не отидат до урните е умората от петте следващи избори в границите на две години, неделният ден и настройката за обичайната разходка в парка.

Надеждите на членовете на секционната комисия са, че повече сънародници ще отидат в последния миг да упражнят правото си на глас.

Бюрата ще останат отворени до 20 часа белгийско време (21:00). При възможен интерес на гласоподаватели, изборният ден може да бъде продължен.

След приключването на изборния ден от комисията считат, че няма да имат усложнения с оформянето на документите, защото това са го правили към този момент няколко пъти.

В Белгия няма данни за секционни изборни комисии без нужното обучение, каквато информация се появи в Нидерландия. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР