България Протест срещу Стратегията за детето В действащите от 2006

...
България Протест срещу Стратегията за детето В действащите от 2006
Коментари Харесай

Протест срещу Стратегията за детето

България Протест против Стратегията за детето В настоящите от 2006 година текстове, които регламентират основанията за настаняване на дете отвън фамилията, няма смяна, обявиха от общественото министерство 28 септември 2019, 19:50 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Протест против Стратегията за детето
Протест против Стратегията за детето
 Каракачанов: България да не споделя
Каракачанов: България да не споделя " да " за Македония в Европейски Съюз към този момент
 Полфрийман има две забрани за овакантяване на България
Полфрийман има две забрани за овакантяване на България
 Медицински сестри стачкуваха в Карлово
Медицински сестри стачкуваха в Карлово
 Българка ще лежи 9 година в затвор във Великоритания
Българка ще лежи 9 година в затвор във Великоритания
 Българин е най-младият преподавател в Кеймбридж
Българин е най-младият преподавател в Кеймбридж
 Нови способи за лекуване на рак на кръвта
Нови способи за лекуване на рак на кръвта
 Времето се затопля, по кое време ще вали
Времето се затопля, по кое време ще вали

ротест против Стратегията за детето блокира през днешния ден бул. "Цар Освободител " в столицата. Според протестиращите частните неправителствени организации изземат функционалностите на страната и целят да лишават хиляди деца от техните родители.

Основен мотив на деятелите е, че критериите, по които се дефинира дали едно дете е в риск не са дефинирани ясно и подлежат на тълкования. По време на митинга по улиците на столицата имаше засилено полицейско наличие.

"Държавата няма място в нито едно българско семейство. Ролята на страната е да санкционира нарушители, а не да отвлича деца и да постанова тирания ", разяснява Даниела Павлова, една от протестиращите майки.

Министерството на труда и обществената политика /МТСП/ се опълчва на погрешните изказвания в общественото пространство във връзка на измененията в законодателството в региона на закрилата на детето, които влизат в действие от 1 януари 2020 година, декларират от министерството във връзка на митингите.

В позиция на МТСП се показва, че признатите законодателни промени са ориентирани напълно към поддръжка на децата, техните родители и хората, които се нуждаят от нея. Подобрените разпореждания целят по-ефективна работа на обществените служащи, с цел да може децата да останат в своите фамилии или, в случай че са разграничени, да се върнат да живеят при своите майки и татковци.

Новите законодателни текстове имат за цел да отразят затварянето на всички домове за деца и усъвършенстват координацията при закрилата на децата, защото тя не е отговорност единствено на обществените служащи. Повечето от промените в Закона за протекция на детето са терминологични и произтичат от смяната в дефинирането на обществените услуги. С тях не се вкарват непознати модели и идеология, написа в позицията.

В настоящите от 2006 година текстове, които регламентират основанията за настаняване на дете отвън фамилията, няма смяна.

Както до момента, по този начин и след 1 януари 2020 година, сходна краткотрайна мярка за протекция ще може да бъде подхваната само с решение на съда, освен това - единствено в доста крайни случаи на принуждение, неглижиране и нарушение на интереса на детето (склоняване към проституция, милостиня, трафик). Социалните служащи и полицията извеждат деца от фамилиите им единствено в случай че животът и здравето на детето са застрашени, се отбелязва в позицията.

Последните промени в Закона за протекция на детето не трансформират настоящите от повече от 13 години разпореждания, а единствено отстраняват опцията за настаняване в профилирани институции, защото до 2021 година всички домове за деца, лишени от родителска грижа, и домове за медико-социални грижи за деца ще бъдат закрити.

Хората, които оказват помощ на децата в риск или алармират за дете в рискова обстановка, което се нуждае от протекция, не са доносници. От 2003 година в Закона за протекция на детето е регламентирано, че човек, на който стане известно, че дете се нуждае от протекция, е задължен неотложно да уведоми способените органи. Същото обвързване има и всеки, на който това е станало известно по отношение на упражняваната от него специалност или активност, даже и в случай че то е обвързано с професионална загадка. Това обвързване съществува от 16 година и не е въведено с последните промени в закона, нито ще се промени след 1 януари 2020 година, допълват от общественото министерство.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР