България продължава победния си марш на европейското първенство по вдигане

...
България продължава победния си марш на европейското първенство по вдигане
Коментари Харесай

Варненецът Христо Христов стана европейски шампион по вдигане на тежести

България продължава победния си марш на европейското състезание по повдигане на тежести за мъже и дами в Албания.

Варненецът Христо Христов завоюва втори златен орден за страната ни в събота и общо пети от началото на шампионата, откакто сграбчи безапелационно купата в кат. 109 кг.

Христо сътвори същинско „ шоу на превъзходството “, като стартира изхвърлянето когато всички останали към този момент бяха завършили опитите си и още с първата поява на подиума си обезпечи златото в придвижването със 175 кг. След това с лекост добави още 5 кг към преднината си пред останалите и едвам на 182 кг не можа да закова щангата над главата си. Така Христо имаше преди изтласкването 6 кг преднина пред грузинеца Георги Кхеидзе.

След паузата българинът стартира с 206 кг, които преодоля от втория опит и след това с 211 кг направи невъзможни напъните на Кхеизде за златото. Грузинецът трябваше да вдигне в последния си опит 218 кг, само че те го затиснаха, а това означаваше три златни медала за българина и купа в общото класиране с дуел 391 кг, на 7 кг пред Кхеидзе и на цели 20 кг пред бронзовия Арсен Мартиросан от Армения.

Христо Христов е играч на Клуб „ Титан “ – Варна с треньор Живко Николов . Европейски първенец до 20 година от Букурещ 2019, същата година завоюва бронз на международното в изхвърлянето във Фиджи. През 2018 година стана олимпийски вицешампион за младежи в Буенос Айрес и се върна със злато от европейското за юноши до 17 година в Милано.

Година по-рано стана първенец на континента в шампионата до 17 година в Прищина, а през 2020 година сграбчи златото на преодолимпийския шампионат за Световната купа в Малта. Миналата година е европейски вицешампион за мъже в кат. 109 кг в Москва, международен първенец за младежи до 20 година г в Ташкент, четвърти на международното за мъже в Ташкент и пети на олимпиадата в Токио, където бе доста ощетен от реферите.

Златото на Христов е 8-ия орден единствено в дуелите за България на европейското в Тирана. С трофеи са Ангел Русев, Иван Димов, Валентин Генчев, Дейвид Фишеров и Христо Христов, вицешампион е Карлос Насар, а Габриел Маринов и Божидар Андреев сграбчиха бронз. Общо с 23 медала (13 от които златни) в обособените придвижвания сме водачи в общото класирането по народи ден преди края на шампионата, а при мъжете спечелихме половината от 10-те категории.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР