България продължава да се срива в световната класация на „Репортери

...
България продължава да се срива в световната класация на „Репортери
Коментари Харесай

България вече е последна и на Балканите по свобода на медиите

България продължава да се срутва в международната ранглиста на „ Репортери без граници “ за медийна независимост и заема 111-а позиция. Падането за последната година е с две позиция. Това подрежда страната на последното място освен в Европейски Съюз, само че и измежду всички страни от Балканите.

“Корупцията и сблъскът сред медиите, политиците и олигарските е необятно публикуван. Най-видимото проявяване на това ненормално състояние е Делян Пеевски, някогашен началник на българска разследваща организация и притежател на „ Нова българска медийна група “. Неговата група има шест вестника и управлява близо 80% от разпространяването на печата. Отпускането на европейски фондове от държавното управление при цялостна липса на бистрота на практика ги подкупва, с цел да не бъдат сериозни към държавно управление в своите изявления или с цел да се въздържат от покриване на проблематични истории. Заплахите и офанзивите против публицисти зачестяват през последните месеци. Може да е рисково да си публицист в България “, написа „ Репортери без граници “.

В началото на година Европейският център за свободата на медиите предложи на Европейската комисия да упражни надзор при отпущането на средства от европейските фондове за медиите в България.

" Част от средствата от Европейски Съюз за планове в България се раздават само на медии, които са другарски настроени към властта. Това би трябвало да се приключи. Българското държавно управление би трябвало да разпределя фондове равнопоставено за всички медии, в това число за тези, които го подлагат на критика. В същото време призоваваме Европейски Съюз интензивно да следи по какъв начин се изразходват средствата на европейските данъкоплатци в България ", сподели Луц Кинкелот европейския център в края на януари.

Друга рекомендация на органузацията бе българското държавно управление да предприе ограничения, с които да подсигурява плурализма, тъй като медийният пазар е съвсем монополизиран.

По същото време основният редактор на в. " Монитор " Любомира Будаковаобясни, че нейният началник Делян Пеевски няма никакъв дял в разпространяването на вестници и това може да се ревизира в Търговския указател.

През последните години България се срина по свободата на медиите. От 36-та позиция, която заемаше в годишната ранглиста на " Репортери без граница " по показателя за независимост на словото, през днешния ден страната ни заема 111-о място в света.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР