България продължава да прилага изцяло Шенгенското законодателство и да показва

...
България продължава да прилага изцяло Шенгенското законодателство и да показва
Коментари Харесай

България прилага изцяло Шенгенското законодателство

България продължава да ползва напълно Шенгенското законодателство и да демонстрира висока степен на ангажираност в обезпечаването на ефикасен отговор на миграционния напън и обвързваните с него провокации. Това са заключенията след третата, спомагателна и доброволна по Шенген задача, извършена сред 22 и 24 ноември.

В нея се включиха 13 специалисти от страни членки на Европейски Съюз, измежду които Германия, Нидерландия, Австрия, Испания и други, четирима специалисти от Европейска комисия, а също и наблюдаващи от Фронтекс, Европол и ФРА (Агенцията на Европейски Съюз за главните права). Целта на задачата е да бъде предоставена настояща спомагателна информация по отношение на използването на Шенгенското законодателство от страната ни.

Обхванатите области са ръководство на външните граници, полицейско съдействие и връщане, съблюдаване на главните права и осведомителни системи, подпомагащи използването на Шенгенското законодателство.
 Без гласоподаване за участието на България и Румъния в Шенген
Без гласоподаване за участието на България и Румъния в Шенген

В Съвета по правораздаване и вътрешни работи на 4-5 декември

Отбелязва се, че нарасналите старания както по външните граници на Европейски Съюз, по този начин и на наша територия, наред със засиленото съдействие с Турция и Сърбия, са съдействали за  по маршрута през Западните Балкани с съвсем 25% през тази година в съпоставяне със същия интервал на 2022 година Участниците в задачата показват, че България интензивно предотвратява вторичните придвижвания със засилени полицейски ограничения и продан на информация.

Допълва се, че в подтекста на разрастващите се геополитически промени и обвързваните закани през миналата година България е укрепила ръководството на външните граници, като е подобрила националния си потенциал. Увеличаването на броя на граничните служители на реда и на разположените чиновници от непрекъснатия корпус на Фронтекс, както и на оборудването на българо-турската граница, е асъдействало за оправянето с миграционните провокации и трансграничната престъпност.

Страната ни ускори напъните си в посредством възстановяване на правната и оперативна рамка. Инициира основаването на Оперативна работна група към Европол, която стартира работа през септември. За първи път у нас Фронтекс провежда мобилни екипи за оперативна поддръжка в битката с трансграничната престъпност като част от продължаващите взаимни интервенции.
 България в Шенген ще укрепи Съюза, убеждава Денков за бъдещето на Европа
България в Шенген ще укрепи Съюза, убеждава Денков за бъдещето на Европа

Премиерът упорства да бъде преодоляна тази европейска неправда

България остава благонадежден сътрудник за трансгранично съдействие и поддържа интензивно взаимоотношение в района с други страни членки и основни трети страни, в това число Турция, Сърбия и Република Северна Македония.

Страната ни подхваща всички нужни ограничения, с цел да подсигурява навременно и надеждно шерване на информация, в това число посредством въвеждането на нови и използването на съществуващи функционалности на Шенгенската осведомителна система.

Продължава използването на ограниченията в области, където има нараснал корупционен риск.

Според екипа България продължава да дава отговор на изискванията за използването на всички разпореждания от Шенгенското законодателство .

Докладът ще бъде показан на съвещанието на Съвета " Правосъдие и вътрешни работи " на 5 декември, на което ще взе участие вътрешният министър Калин Стоянов.
 Европейска комисия похвали България за напредъка в защитата на границите
Европейска комисия похвали България за напредъка в защитата на границите

Важна крачка към Шенген
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР