България продължава да получава газ по същото трасе, по което

...
България продължава да получава газ по същото трасе, по което
Коментари Харесай

Жечо Станков: Очаквам цените на горивата да растат

България продължава да получава газ по същото трасе, по което получаваше досега, както и от същия източник, само че с 30% по-скъпо

Това разяснява пред депутатът и някогашен заместник-министър на енергетиката Жечо Станков. Увеличението ще рефлектира върху редица браншове, както и върху потребителя, уточни той:

„ Топлофикация – Бургас и отоплението, популярност Богу, че сме отвън отоплителния сезон, само че топлата вода се създава с газ. Такситата, значително, в градовете, са на газ. Градските превози са на газ. Голяма част от осъвременените производители на самун и техните уреди също са на газ. Торовите заводи… В последна сметка, когато кажем, че цената на хляба нараства, тя ще нарасне директно, поради повишението

Ако няма политически напън за цената на газа, резултатът ще е извънредно отрицателен ", разяснява Жечо Станков.

Той предвижда и растеж на цените на горивата. Това ще се случи даже и в случай че не се спре вносът на съветски нефт, разясни той. Ако прибегнем до импорт на горива, това ще докара до покачване цената на литър с 25-30 ст., разяснява Станков:

„ Те ще не престават да порастват, в случай че щете единствено заради обстоятелството, че рафинерията в Бургас е вторият по величина потребител на естествена газ. В момента, в който газът нарастне с 30%, няма по какъв начин това да не се отрази и върху цената на горивата. Дори без ембарго, единствено поради медиаторите, които бяха сложени от новото държавно управление сред „ Булгаргаз “ и доставчиците сега, ще способства за в допълнение повишение цената на горивата “, уточни той.

Премахването на биокомпонентата, след диалози с Европейската комисия, би оказало позитивен резултат върху цената на горивата, разяснява Жечо Станков.

Интервю с него можете да чуете в атачмънта.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР