България продължава да печели позиции на световните пазари. Макар и

...
България продължава да печели позиции на световните пазари. Макар и
Коментари Харесай

Двоен спад на износа на български оръжия за последните две години

България продължава да печели позиции на международните пазари. Макар и нищожно българския експорт е повишен с 0.6 на 100 през 2019 година по отношение на година по-рано и възлиза на 33.9 милиарда щатски $. За последните пет години кумулативно растежът е над една трета (33.4%), а по отношение на 2006 година, последната преди приемането ни в Европейски Съюз, растежът е 143%.

Това отрежда на страната ни 60 място измежду всички експортьори в света (64 място за 2018 г.), директно след Ангола (износ на петрол 98%) и преди Алжир (нефт 97%).

В Европейския съюз страната ни заема 20-та позиция преди Литва, Хърватия, Люксембург, Естония, Латвия, Малта и Кипър. По-малки по население страни от Европейски Съюз, които са преди нас, са Словения (46 млрд.$), Финландия (73 милиарда $), Словакия (91 милиарда $),Дания (110 милиарда $), Ирландия (170 млрд.$).

За последната година международният импорт е намалял с 4%, а кумулативният растеж за последните 5 години е 14%. Това демонстрира обичайният разбор на Българската стопанска камара (БСК)за износа на българска продукция през 2019 година

България губи пазари за военната си продукция
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР