България продължава да не спазва изискванията на европейското екологично законодателство

...
България продължава да не спазва изискванията на европейското екологично законодателство
Коментари Харесай

Природозащитници излизат на протест

" България продължава да не съблюдава условията на европейското екологично законодателство поради необявяване на предпазените зони за местообитанията и може да бъде наказана за това , предизвестява обединението от неправителствени организации и цивилен групи „ За да остане природа в България “. Това излиза наяве от известие на Европейската комисия (ЕК) за взетите решения по процедури за нарушавания на европейските закони от страните-членки от 02.02.20 година В известието е посочено, че в случай че в 3-месечен период България не разгласи предпазените зони за местообитанията от екологичната мрежа Натура 2000, страната ще бъде наказана ", показват от организацията на природозащитниците.
Според тях, " това е следващото самопризнание за абдикацията на страната от задължението да опазва редовно националния естествен запас ". И дават образец с осъщетвяването на градежи и замърсяване на черноморското крайбрежие, сечи и строителство в национални и естествени паркове, противозаконни сечи в горите и други. В тази врзка, природозащитната коалиция, дружно с сътрудници от цялата страна, провежда втори народен митинг, с цел да сигнализира за проблемите и да призове ръководещите за незабавни ограничения .
До предупредителното писмо се стигна след неколкократни уведомявания, от страна на Комисията, че България се бави с оповестяването на зоните за местообитанията, одобрени от Европейска комисия. " Независимо от предизвестията, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) разгласи 11 зони от общо 234 и извърши трикратни промени на Закона за биологичното многообразие във връзка с периода за оповестяване на зоните ", изясняват природозащитниците. Освен това, всеки притежател на парцел, попадащ в Натура 2000 зоните за местообитанията, губи съществени средства за обезщетителни заплащания. Не на последно място неналичието на заповеди за оповестяване на предпазени зони основава условия за безбройните и безразборни строителни нарушавания на последните диви места в България, както и до презастрояването на Черноморието и планинските курорти.
Протестите против продължаващото застрояване на българското Черноморие и измененията в Закона за биоразнообразието, признати на първо четене от Народното събрание ще се проведат на 07.07.20 година (вторник) в София, Благоевград, Ботевград, Бургас, Дупница, Пловдив,Русе и Сливен. Очаква се да се причислят и други градове. Организаторите приканват за съблюдаване на строги противоепидемични ограничения по време на събитията, като обществена отдалеченост от метър и половина и носене на маски за лице. Исканията на митинга остават непроменени: народните представители да одобряват само тези оферти в законопроекта, които не засягат Натура 2000 мрежата или въобще да не трансформират закона; прекъсване на строителството на Алепу и осъществяване на ОВОС; прекъсване на строителството в Природен парк „ Странджа “ .
Протестни демонстрации е планувано да се проведат в Благоевград (от 18:30 ч. на площад “България ”), Ботевград (от 18:00 ч. на площад “Освобождение ” 13), Бургас (от 18:30 ч. - “Часовника ”), Дупница (от 18:30 ч. на площад “Свобода ”), Пловдив (от 18:30 ч. на площад “Стефан Стамболов ”), Русе (от 18:30 ч. при паметника на Свободата), Сливен (от 17:30 ч. - Старият бряст), София (от 18:30 ч. - събирателен пункт пред Съдебната палата - шествие до " Орлов мост " ).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР