България продължава да не поставя като приоритет чистата околна среда,

...
България продължава да не поставя като приоритет чистата околна среда,
Коментари Харесай

Сандов сравни скритите въглеродни емисии с двойно счетоводство

България продължава да не слага като приоритет чистата околна среда, съобщи в студиото на Би Ти Ви някогашният министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Коментирайки започналото следствие на Европейската прокуратура против ТЕЦ-овете за укрити въглеродни излъчвания той съобщи: " Надявам се, че след приключването на следствието на Европейската прокуратура няма да има единствено наказания, свързани с нарушаванията.

Надявам се, че ще бъдат потърсени пропуснати изгоди, защото тези скрити излъчвания са скрити десетки милиони.

" Докато бях министър, при мен не пристигаха отчетите, с които се споделя какъв брой излъчвания се подават за пазаруване на квоти от интернационалната търговия. Този вид процеси минават през Изпълнителната организация по околна среда, само че не стигат до министъра ", изясни Сандов.

Той добави, че с изключение на част от Министерство на околната среда и водите Изпълнителната организация по околна среда е част и от Европейската организация по околна среда и този вид данни отиват единствено по тази посока.

" Емисиите от парникови газове се пресмятат по формула, до момента в който другите излъчвания, които също излизат от комина през това време - серните диоксиди, азотния оксид, фините прахове частици, съединенията, свързани с живак се мерят и те подлежат на надзор от Изпълнителната организация по околна среда ", сподели Сандов.

Той изясни, че парниковите газове не могат да бъдат измерени при комина или в покрайнината, защото те незабавно излизат в атмосферата и не могат да бъдат проследени по метода, по който другите съединения могат да бъдат проследявани.

" Но по какъв начин едни и същи процеси генерират разнообразни данни? От отчет на неправителствена организация, който излезе неотдавна - това, което се подава към КЕВР като създадена сила и това, което се подава към Изпълнителната организация по околна среда катопроизведени излъчвания се разграничава фрапантно ", съобщи той,

като съпостави сходни разминаване с " двойното счетоводство " за укриване на приходи.

По думите на Сандов това значи, че тези предприятия горят единствено плява (за която не се заплащат излъчвания, тъй като тя се води биогориво), а в същия миг

къде отиват въглищата, които се купуват от тези същите предприятия.

" Не можем да търсим виновност единствено във верификатора, който евентуално единствено е потвърждавал едни подправени данни, които са идвали от предприятията ", счита Сандов.

" Бивш шеф на отдел в Изпълнителна организация " Българска работа за акредитация ", отговарящ тъкмо за приемането на тези данни и изпращането им в Европейската организация е София Ненова, която е лицето за контакт на тази компания верификатор. Това е доста забавно. В сферата на тежките замърсители в България постоянно виждаме такива преплитания ", уточни той.

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР