България продължава да настоява пред Европейската комисия за промяна на

...
България продължава да настоява пред Европейската комисия за промяна на
Коментари Харесай

Министър Тахов: България продължава да настоява пред ЕК за промяна на условията за отпускане на средства по украинската помощ

" България продължава да упорства пред Европейската комисия за смяна на изискванията за разпределяне на средства по Временната рамка за ограничения за държавна помощ при рецесии и преход в поддръжка на стопанската система след експанзията на Русия против Украйна, така наречен " украинска помощ " на земеделските производители ". Това сподели министърът на земеделието и храните доктор Георги Тахов по време на среща с представители на Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ), Национален съюз на говедовъдите в България (НСГБ), Обединени български животновъди (ОБЖ), Асоциация на биволовъдите в България (АББ), Националната асоциация на оранжерийните производители (НАОП) и Асоциация на овощарите в България (АОБ).
 
Министър Тахов изясни, че поради достигнатите от някои стопани регламентирани предели за подкрепяне, забележителен брой селскостопански животни, площи с трайни и зеленчукови култури, както и оранжерийно произвеждане са изключени от подкрепяне за покриване нарастването на разноските за произвеждане на земеделска продукция. По думите му, първият препоръчан вид на България пред Европейска комисия е за отпадане на самостоятелния предел на едно дружество в първичното селскостопанско произвеждане.
 
Другата опция е за двойно увеличение на така наречен таван за опусканите средства по тази помощ от 280 000 на 560 000 евро на дружество с активност в първичното произвеждане на селскостопански артикули. " Третата догадка е средствата по помощта да се изплащат година за година ", посочи министър Тахов. Той напомни, че и трите разновидността са дискутирани, по предложение на България, в Съвета на министрите по земеделие и риболовство на Европейски Съюз.
 
Предложенията са срещнали поддръжка и от други европейски страни членки, а тематиката ще продължи да бъде обект на диалози както на национално равнище, по този начин и на равнище Европейска комисия. " Много значимо е да се откри салдото. Търсим вид да защитим интереса на земеделските производители, без това да задейства наказателна процедура ", безапелационен бе министър Тахов.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР