България продължава да изумява с безумно дългите и тромави процедури,

...
България продължава да изумява с безумно дългите и тромави процедури,
Коментари Харесай

България изумява със сроковете за бизнеса - 9 месеца да се пусне ток

България продължава да изумява с безумно дългите и тромави процедури, свързани с правенето на бизнес. Зашеметяващите 269 дни или към девет месеца приблизително са нужни на една компания, с цел да се " върже " към електроразпределителната мрежа у нас. Най-лошото е, че вместо изискванията да се облекчават, те с години не се трансформират.
Самата процедура по присъединение към електромрежата се състои от седем подпроцедури. Някои от етапите са безвъзмездни, само че има подпроцедура, която може да коства на предприятието към 50 000 лв., изясни зам.-министърът по енергетиката Жечо Жечев. Нещо повече - в последните години присъединението към мрежата даже се утежнява, призна той.
Експертът напомни, че в интернационалните ранглисти България се намира на унизителното 125-о място по индикатора " време и разноски за достъп до ток ", написа в. " Сега ".
От Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) обясниха, че през 2016 година някои периоди са били съкратени. Съществените проблеми пораждат там, където се изискват обособени съгласувания, като с разрешенията, които се изискват от общините, изясни ръководителят на КЕВР Иван Иванов.
Той даде образец, че единствено на едно от последните съвещания на КЕВР са били прегледани 17 тъжби и шест от тях са били свързани с присъединението. Сред недоволствата има случай, в който компанията е чакала повече от година за присъединение. Виновна се оказала съответната община - тя забавила цяла година издаването на разрешението.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР