България продължава да изпраща искания до Газпром по договора за

...
България продължава да изпраща искания до Газпром по договора за
Коментари Харесай

България продължава да изпраща искания до „Газпром“ по договора за доставки

България продължава да изпраща претенции до " Газпром " по контракта за доставки. То ва съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов пред български публицисти в Брюксел след изключителното съвещание на Съвета на Европейски Съюз.

" Не сме спирали да търсим контакт, към този момент няма развиване по въпроса. То ва не ни тормози, осигуряваме си количествата газ с оповестените търгове, само че по този метод пазиме позицията на добросъвестна страна по контракта, което ни оказва помощ при приключването на контракта и финалните разбирателства ", разясни министърът.

Всичко, което стабилизира цените на горивата, го поддържаме, н о си резервираме правото да реагираме, когато има повече конкретика, добави той.

Министърът уточни това в отговор на въпрос дали нашата страна поддържа предлагането на Европейската комисия за налагане на таван на цените на петрола като част от новите наказания против Русия поради войната в Украйна. По думите на министъра е доста комплицирано да се реши позиция по предлагането на Европейска комисия за таван на цените на петрола без задълбочени пазарни оценки. 

Христов заяви, че в Съвета на Европейски Съюз през днешния ден е имало разногласия дали да се наложи таван на цената на внасяния газ единствено от Русия, или на всички количества. Нашата позиция е, че, в случай че се постанова такава мярка, тя би трябвало да бъде обща за всичкия газ. Налагане на рамки единствено за съветския газ съставлява глоба, а не икономическа мярка за стабилизиране на пазара, заключи той. По неговите думи въпросът ще бъде разискван още веднъж на среща в Прага на 11-12 октомври.

В България одобряваме случая с газопровода " Северен поток " доста съществено, защото през нашата страна минава " Турски поток ", има и друга инфраструктура, и евентуално ще обсъдим избрани ограничения за повишение на сигурността и защитата на обектите на наша територия, уточни министърът. По неговите думи, в случай че се потвърдят подозренията за съзнателно увреждане на " Северен поток ", " евентуално има интерес такава инфраструктура да бъде краткотрайно извеждана от употреба ".

Не имам вяра да има прекъсване на " Турски поток ", вършим всичко допустимо, което зависи от нас, инфраструктурата да действа. Не единствено ние, само че цяла Европа има интерес снабдяването да продължи и да няма дефицит на газ, сподели Христов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР