България продължава да бъде на второ място в Европейския съюз

...
България продължава да бъде на второ място в Европейския съюз
Коментари Харесай

Лъчезар Борисов: Продължаваме да сме втори в ЕС по държавен дълг

България продължава да бъде на второ място в Европейския съюз от позиция на индикатора държавен дълг, съотнесен към Брутният вътрешен продукт. Това осведоми министърът на стопанската система Лъчезар Борисов в границите на съвещанието при премиера Бойко Борисов.

Той уточни, че страната ни завършва годината с невисок недостиг и с равнище на безработицата малко под 7%.

„ Нашата прогноза е, че от позиция на минимален спад на икономическия напредък България ще завърши 2020 година по-добре от междинното за Европейски Съюз “, съобщи още икономическият министър.

Лъчезар Борисов акцентира, че Министерството на стопанската система продължава да е в непрестанен разговор с всички бизнес браншове. Миналата седмица е разговарял с представители на ресторантьорския отрасъл и следва среща с национално показаните работодателски организация, на която ще се разиска разпределението на средствата по механизма REACT-EU.

Социална политика

По мярката „ Запази ме “, с която страната поддържа затворените бизнеси, са подадени заявки от 8868 работодатели за 45 651 лица. До края на предходната седмица сме изплатили общо 17 милиона лв. за 41 115 души, сподели от своя страна общественият министър Деница Сачева.

Тя посочи, че сега се дообработват 2317 заявки, защото не са подадени съгласно условията и е нужна противоположна информация, с цел да могат съответните бизнеси да получат помощта от страната.

„ Всеки един от медийно известните случаи, които станаха ясни в последните дни, е персонално тестван от мен, на всички места парите са разплатени “, безапелационна бе Сачева.

Тя добави, че в един от случаите работодателят не е подал нужното заявление за декември предходната година и по тази причина откакто го стори, ще може да получи финансовата помощ.

Деница Сачева означи още, че безработицата през декември предходната година беше 6,7%, а за януари 2021-ва е 7%.

Ако в този момент затворените браншове продължат да не действат до 1 март, ще бъдат нужни спомагателни 13 милиона лв. за погашение на обезщетения на служащите и чиновниците.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР