България призова за деескалация в отношенията на ЕС с Турция,

...
България призова за деескалация в отношенията на ЕС с Турция,
Коментари Харесай

България призова за деескалация в отношенията на ЕС с Турция, но нито дума за Света София

България прикани за деескалация в връзките на Европейски Съюз с Турция, само че нито дума за променения статут на " Света София " в Истанбул.

Това излиза наяве от разпратеното до медиите известие на Министерството на външните работи на страната ни.

Външният ни министър Екатерина Захариева взе участие на извършеното в Брюксел постоянно съвещание на Съвета " Външни работи " - първата присъствена среща на първите дипломати на Европейския съюз след началото на рецесията с COVID-19.
 Ердоган увери Путин, че всички ще имат достъп до „ Света София”
Ердоган увери Путин, че всички ще имат достъп до „ Света София ”

Те разискаха Либия, Сирия и двустранните връзки

Министрите на външните работи организираха стратегическа полемика за ЕС-Турция. В подтекста на възходящото напрежение в Източното Средиземноморие бе доказана солидарността с Кипър и бе очебийно, че обстановката не подхожда на упованията на Европейски Съюз по отношение на съдружник в НАТО и основен сътрудник . Първите дипломати на 27-те разискаха вероятните дейности на Европейски Съюз за превръщане на отрицателната наклонност в връзките с Турция.
 В Европейски Съюз жигосаха Турция за
В Европейски Съюз жигосаха Турция за " Света София ": Това е удар против Алианса на цивилизациите

Целта на алианса беше да сближи Изтока и Запада

България бе измежду страните, сложили акцент върху нуждата от деескалация, възобновяване на доверието и разговор по редица тематики от общ интерес като миграция, сигурност на енергийните доставки, инфраструктура, търговия, стопанска система, битка с тероризма, и други От българска страна бе обърнато внимание на нуждата от продължение на финансовата поддръжка на Европейски Съюз за бежанците в Турция. Захариева изрази поддръжката си за дейната роля на Върховния представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и отправените ясни послания при скорошното му посещаване в Анкара, се споделя в известието на ведомството ни.

Министрите показаха угриженост по отношение на оценката на Световната здравна организация, че Латинска Америка и Карибският басейн са новият епицентър на болестта, както и с упованията, че тежките последствия от рецесията ще изострят съществуващите обществени, стопански и политически провокации . Министрите дефинираха зародилата рецесия и като опция за усилване на двустранното и многостранното съдействие с латиноамериканските и карибските страни въз основа на споделените полезности и ползи. Те подчертаха значимостта на скорошното подписване на комерсиалните съглашения на Европейски Съюз с МЕРКОСУР, Мексико и Чили.
 Русия отсече:
Русия отсече: " Св. София " като джамия си е работа на Турция, никой да не се намесва

Позицията на съветската страна се разминава радикално с позицията на съветската черква

България поддържа трайния ангажимент на Европейски Съюз към Латинска Америка и Карибите и пакета " Екип Европа ", който е част от световния отговор на Европейски Съюз на пандемията от COVID-19. Предвидената финансова помощ в размер от над 1.5 милиарда евро за Латинска Америка и Карибския басейн ще помогне за адресирането на здравната рецесия и ще способства за икономическото възобновяване на района.

В рамките на " настоящи въпроси " министрите на външните работи потвърдиха оценката, че признатият от Китай Закон за отбрана на националната сигурност ще попречва високото равнище на автономност на Хонконг , като обмениха отзиви за допустима единна реакция на Европейски Съюз. Те насочиха неотстъпчив апел за преустановяване на външната интервенция в спора в Либия, трайно прекъсване на огъня и възобновяване на политическия развой под егидата на Организация на обединените нации и в осъществяване на заключенията от Берлинската конференция.

Върховния представител на Европейски Съюз Жозеп Борел осведоми за дипломатическите си старания по Близкоизточния кротичък развой. Той показа в резюме външнополитическите аспекти на идната видеоконференция на водачите на Европейски Съюз и Индия, вижданията си за работата по Стратегията ЕС-Африка и подготовката на плануваната по-късно през 2020 година среща на върха ЕС-Африкански съюз, вероятностите пред договарянията по новото съглашение за съдействие сред Европейски Съюз и страните от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн (пост-Котону), както и развиването на обстановката във Венецуела.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР