България принципно и последователно подкрепя Албания в европейския й път

...
България принципно и последователно подкрепя Албания в европейския й път
Коментари Харесай

Радев: България подкрепя последователно Албания по пътя им към евроинтеграцията

България кардинално и поредно поддържа Албания в европейския й път и високо цени направените промени . Това съобщи президентът Румен Радев след среща с президента на Албавния Байрам Бегай, който е на публично посещаване у нас.

Визитата му е кулминационна точка на интензивния двустранен разговор на всички равнища през актуалната 2023 година, когато означаваме 110-ата годишнина от установяването на дипломатически връзки сред Албания и България и 30-ата годишнина от подписването на двустранния Договор за другарство и съдействие, допълват от прессекретариата на президентството.

Албанският президент и брачната половинка му Арманда Бегай бяха посрещнати от Румен Радев и Десислава Радева с гала през днешния ден пред храм-паметника " Св. Александър Невски ".

По думите на Радев през последните две години Албания се е откроила като водеща страна в Западните Балкани във връзка с осъществени промени и положените старания за европейска интеграция, които България високо цени.
 Румен Радев вижда шансове България да влезе в Шенген тази година
Румен Радев вижда шансове България да влезе в Шенген тази година

Очаква в най-скоро време Нидерландия да разгласи цялостна поддръжка

Българският държавен глава акцентира, че Албания върви по верния път към Европа . Той посочи, че страната е записала прогрес в няколко посоки, а точно: спазването на човешките права, неналичието на дискриминация по отношение на малцинствата, реализирането на значими промени в посока на одобряване на върховенството на правото, икономическата независимост, битката с проведената престъпност, незаконния трафик, Държавният глава изрази благодарност за основаните условия и принос на албанските управляващи жителите на Албания с българско съзнание да могат да показват свободно своята българска еднаквост, просвета и обичаи.

Наред с това Румен Радев разяснява, че разширението на Европейски Съюз би трябвало да зависи от личните заслуги на всяка страна , като се извършват Копенхагенските критерии за участие и изключително спазването на човешките права и недискриминация. По думите му присъединението не би трябвало да се въздейства от разнообразни геополитически процеси и най-много не трябва да става пленник на вътрешнополитически битки.

Президентът Байрам Бегай напомни, че фантазията и стремежът на албанците от 32 години е да станат част от Европейски Съюз и акцентира, че страната работи интензивно за реализиране на критериите. Той изрази признателност към България, че страната ни е " най-хубавият покровител " в процеса на присъединение на Албания към Еврозоната. По думите на албанския държавен глава, след съветската експанзия в Украйна сигурността на европейския континент е доста внимателен въпрос, по тази причина е значимо фокусът на Европейски Съюз към Западните Балкани да продължи да бъде главен приоритет.

" България и Албания споделят обща визия за развиването на нашия район, учредена на общите европейски правила за добросъседство и съдействие, на всеобхватно районно партньорство и на европейски цели и политики ", безапелационен бе президентът Радев.

Българският държавен глава означи смисъла на съдействието в областта на защитата и изрази висока оценка за присъединяване на албански военнослужещи в състава на Многонационалната бойна група на територията на страната ни.

Румен Радев и Байрам Бегай откроиха положителните и другарски двустранни връзки сред България и Албания и капацитета за усилване на съдействието в редица сфери от съвместен интерес. Като перспективни бяха обрисувани секторите на високите технологии, енергетиката, туризма, селското стопанство, усилване на контактите сред дребния и междинния бизнес.

Според Румен Радев откриването на директна авиолиния сред София и Тирана ще способства за усилване на партньорствата и свързаността.

Двамата президенти бяха единомислещи в безапелационната си поддръжка за ускорено създаване на Коридор №8 и стратегическата роля на плана - част от разширената транс-европейска транспортна мрежа, освен за двете ни страни, само че и за целия район. " Вярвам, че ще поставяме още по-големи старания, тъй че този кулоар да бъде построен по всички водещи европейски стандарти ", уточни Румен Радев и добави, че реализацията на плана ще способства за възстановяване на икономическото развиване, на военната подвижност и на сигурността.

Президентът Радев уточни като значим аспект от развиването на двустранните връзки основаването на институционални и нормативни предпоставки за по-задълбочено партньорство в региона на културата, образованието и науката. Като образец за ползотворно съдействие в тази тенденция той даде операта-мюзикъл " Калас и Онасис " с присъединяване на български и албански актьори. Спектакълът беше показан за пръв път пред софийска аудитория нощес в зала 1 на НДК.

Румен Радев дефинира българското национално малцинство като " свързващ мост, който укрепва нашето взаимно доверие ".

Той уточни, че се чака да бъдат отворени културно-информационни центрове на двете страни надлежно в Тирана и София.

" Това ще даде положителен подтик в развиването на двустранните връзки ", добави българският държавен глава.
 България поддържа Албания за Европейски Съюз без условия
България поддържа Албания за Европейски Съюз без условия

Българският президент е удовлетворен, че Албания се включва в бойната група на НАТО у нас
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР