България Президентът призова: Премиерът да ходи в парламента Няма сигурност

...
България Президентът призова: Премиерът да ходи в парламента Няма сигурност
Коментари Харесай

Президентът призова: Премиерът да ходи в парламента

България Президентът прикани: Премиерът да върви в Народното събрание „ Няма сигурност и разцвет, а има беднотия, корупция и неначетеност ”, съобщи президентът в послание към народа от парламентарната естрада  Надежда Неменски 4 септември 2019, 10:23  Президентът прикани: Премиерът да върви в Народното събрание Източник: БГНЕС
резидентът Румен Радев направи послание към народа от парламенарната естрада в първия ден от новата сесия на Народното събрание и прикани министър председателят да се явява в пленарна зала най-малко един път месечно. „ Необходима е наредба министър председателят да се явява най-малко един път в месеца в пленарна зала за отговор на общи въпроси по политиката на държавното управление.

Отказът от блиц-контрол съгласно мен е оттегляне от демократичните правила

и неговото определяне ще бъде стъпка към положителните практики на парламентаризма”, сподели президентът.

Той регистрира, че българското държавно управление е едно от дребното, които не са разискали управническата си стратегия с Народното събрание. „ Отдавна е назрял и моментът за по-голяма самостоятелност, разпоредителност и отговорност на локалната власт посредством действителна финансова децентрализация. Стъпка в тази посока ще увеличи и по този начин нужната гражданска интензивност в района.

В момента общините зависят от благоволението на държавното управление, което се осъществя по доста постоянно, по незнайни в множеството случаи тяснопартийни критерии. Мисля, че усъвършенстването на закона за директно присъединяване на жителите в локалното самоуправление също да бъде във фокуса на Народното събрание”, добави още Радев. Той разкритикува обстоятелството, че зачестява процедура да се трансформират закони с преходни и заключителни разпореждания.

Президентът сподели още: „ Всеизвестно е, че

когато последователно властта се лишава от народа и се концентрира в стеснен кръг хора те я трансформират в стопански облаги и ги влагат в още повече власт .

Така този стеснен кръг бетонира своята безконтролна власт”.

Той е безапелационен, че не би трябвало да пропущаме обстоятелството, че в страната има проблеми, чието решение освен е наложително, само че изисква и по-далечен небосвод. „ Няма да влизам в елементи за обстановката в страната. Моята позиция е известна, само че наред с разискването на редица индикатори, не би трябвало да пропущаме и обстоятелството, че България продължава да губи своето най-ценно благосъстояние – хората. Голяма част от българските жители се отчуждават от личната си страна. Чезнат главните фактори за дейно ръководство, бистрота, отчетност и отговорност”, посочи още президентът.

Държавният глава уточни: „ Необходима е мощна страна с ясни правила и ред, които работят за народа и се съблюдават от всички. Няма сигурност и разцвет, а има беднотия, корупция и неначетеност, а за това е нужна смяна. Промяна, която да ускори гражданското присъединяване и надзор в ръководството, да направи институциите по-прозрачни и отчетни. Да разгърне самодейността на българските жители и тяхното по-пълноценно присъединяване в публичния живот”.

„ Необузданата корупция по високите етажи и ширещата се престъпност изключително в дребните обитаеми места изискват законодателните и контролни функционалности на Народното събрание да се съсредоточат върху укрепването на върховенството на закона”, съобщи още Румен Радев. Според него образованието би трябвало да бъде подкрепено с повече ограничения.

Според президентът времето за смяна изтича .

„ Надявам се, че изложеното от мен ще провокира освен твърдоглавие, само че и е мотив за размисъл, диспути и виновни държавнически решения. България би трябвало да се трансформира в естествена европейска страна с господство на правото, с интензивно гражданско общество, с транспарантни, отчетни и виновни институции, които да работят дейно и то в полза на жителите. Без тези фундаментални предпоставки няма да има сигурност, няма да имаме европейски приходи и качество на инфраструктурата и публичните услуги.

Мое персонално разбиране е, че пътят към реализиране на такава цел минава през отправените от мен оферти. Тяхното претворяване в решения и напълно в отредените по Конституция пълномощия на българския парламент. Времето за смяна непреклонно изтича. Както изтичат на открито младите и трудоспособни българи “, уточни още Радев.

Според него в случай че не се случат виновни дейности или апатията ще продължава, или улицата ще опустоши статуквото.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР