България премина през няколко политически етапа в сложната си история

...
България премина през няколко политически етапа в сложната си история
Коментари Харесай

TRT World: Ще преобразят ли изборите българската държава и нейното турско малцинство?

България мина през няколко политически стадия в комплицираната си история от просъветските комунистически години до участието си в Европейския съюз след края на Студената война, проучва Мурат Софуоглу от TRT World.
демонстрират, че страната, в която има доста мюсюлманско население, доминирано от етническо турско малцинство, може да навлезе в нова епоха, защото гласоподавателите се ориентираха към партии срещу стауквото като и " Демократична България ". И двете партии са новодошли в българската политика.
Партията „ ИТН “ е на второ място съгласно резултатите, а събра съвсем колкото доминираната от турски политици партия (ДПС).
„ Не мисля, че държавното управление може да бъде образувано при тези условия “, споделя Фикри Гулистан, 61-годишен политически анализатор от Момчилград, мощно обитаем с турци град в Източна България. Гулистан, ортодонт и член на турското малцинство е известна политическа фигура.
Той счита, че което не разрешава на ръководеща коалиция, водена от ГЕРБ, да събере болшинство.
Социалистите, главната опозиционна партия, изгубиха второто си място от партията „ ИТН “, чийто водач, известен артист и ефирен водещ, отхвърли да бъде част от коалиция и с двете десни, ГЕРБ и социалистите. Политическите анализатори виждат и дребен късмет за коалиция сред ГЕРБ и социалистите.
„ Ако има предварителни избори, партията на Трифонов съгласно мен ще излезе преди всичко. Тъй като партията му усети привлекателността си пред българския електорат и шанса си да бъде първа на идващите избори, тя няма да одобри да влезе в коалиция с никоя друга “, съобщи Гулистан пред TRT World.
Ако не бъде образувано държавно управление, българският президент ще назначи служебно държавно управление, което да управлява страната до предварителни избори.
Протестни гласове
„ Подкрепата за новите партии идва най-вече от протестни гласове “, споделя Гулистан. Той също по този начин прибавя, че платформите за обществени медии като Facebook също са повлияли за определяне и подсилване на новите партии.
Българската двойка Даниел Данайов и Зорница Даскалова показаха недоволството си от актуалната политическа система. И Данайов, 33-годишен управител в София, и Даскалова, експерт по маркетинг и реклама, считат, че България се нуждае от нови партии, с цел да се отърве от остарялото партийно ръководство.
Зад триумфа на новите партии Гулистан вижда и известен феномен - възходът на шоумени и артисти в цяла Източна Европа в страни като Украйна и България. „ Трифонов е известен шоумен от десетилетия като настоящия украински президент, който беше комедиант “, споделя Гулистан. „ Хората като че ли се подиграват на остарялата политическа система, като избират хора като Трифонов и Зеленски. Трифонов даже не организира същинска предизборна акция. Той даже няма съответни знания по отношение на политиката “, споделя анализаторът.
Следизборният интервал ще донесе освен смяна, само че и политическа неустановеност, съгласно Емине Гулистан, живееща в София 35-годишна политическа анализаторка, която е и щерка на Фикри Гулистан.
Поради политическата корупция и други стопански проблеми, които се утежниха в изискванията на смъртоносната пандемия, доста българи емигрираха в други европейски страни като Англия, където в този момент живее доста население. Близо 2 милиона гласоподаваха на последните избори, до момента в който към 100 000-150 000 жители гласоподаваха отвън България, в това число в Турция, където живеят над 350 000 български жители от турски генезис, съгласно разнообразни оценки.
В Турция близо 35 000 турци с българско поданство са дали своят вот на изборите, съгласно Хасан Йозтюрк, водеща фигура в турската диаспора на България в Турция, който е и президент на Асоциацията за просвета и взаимност в момчилградския район.
„ Изглежда, че множеството гласове отидоха както нормално за Движение за права и свободи “, прибавя той.
Турската политика в България
В предишното Движение за права и свободи, лява политическа партия, беше част от ръководещите обединения, правейки се на балансьор в българската политика. Но съгласно Емине Гулистан недоброто показване на партията на изборите може да има нездравословно влияние върху нея, защото нормално съставлява третият по величина политически блок в българския парламент “. Изглежда, че " Демократична България " е събрала някои турски гласове, като е сложила депутати от турски генезис в мощно обитаеми с турско население региони като Кърджали, споделя тя. Но те би трябвало да работят доста интензивно, с цел да завоюват сърцата на турското малцинство, останало правилно на Движение за права и свободи при разнообразни държавни управления.
„ Движение за права и свободи би трябвало да подреди нещата си от вътрешната страна. Трябва да се отърве от някои остарели неприятни привички “, споделя Фикри Гулистан, базирайки се на компликациите на партията при привличането на гласоподаватели от турски генезис в България.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР