България преживява криза в здравеопазването, хиляди лекари и медицински сестри

...
България преживява криза в здравеопазването, хиляди лекари и медицински сестри
Коментари Харесай

Евронюз: „Болното“ здравеопазване в България оставя пациентите уязвими

България претърпява рецесия в опазването на здравето, хиляди лекари и медицински сестри напущат за по-добре платена работа в Западна Европа. Това твърди Евронюз в публикация, озглавена „ Болна система: Българската здравна система оставя пациентите уязвими “.

Трима от всеки четирима български студенти по медицина споделят, че са изкушени да изоставен. Основните дестинации са Германия, Австрия и скандинавските страни, показва медията. Според нея това, че Европейският съюз дава на България необятно финансиране за възобновяване на здравната инфраструктура, не оказва помощ за справяне с рецесията на работна мощ.

„ Резултатът е здравна система, която оставя пациентите без основни услуги “, заключава Евронюз.

Медията цитира лекарят в „ Спешно поделение “ Кристина Манчева, взела решението да остане в страната.„ Основният проблем е неналичието на медицински личен състав на всички места – само че изключително в незабавните отделения. Изпитваме остра потребност. Работим с по-малко от половината необходим личен състав, от който в действителност се нуждаем. “

Миналата есен, напомня Евронюз, българските здравни служащи излязоха на улицата в символ на митинг. Протестиращите желаеха минимална заплата от 460 евро за медицински сестри и най-малко 600 евро като начална заплата за лекарите. Правителството даде обещание да отдели към 100 милиона евро за опазване на здравето, като огромна част от него ще отидат за повишение на заплатите.

„ Но казусът не е обвързван единствено с дефицита на личен състав. България старее бързо и медицинските потребности нарастват “, се споделя в публикацията.

Според информацията в нея, Организацията на обединените народи пресмята, че България ще загуби 23 на 100 от останалото си население до 2050 година Само Германия е „ внесла “ към 50 000 лекари от чужбина.

В изявление за Евронюз Данчо Кирашки, шеф на частната клиника „ Омега “ във Видин и доктор в локалната държавна болница, споделя за неотдавна затвореното поделение по неврология в града. Той споделя, че следствията от приключването на мозъци са „ ужасни “ за пациентите.

„ Нямаме задоволително профилиран медицински личен състав. Липсват ни основни медицински отделения – а лечебните заведения, които към момента разполагат с тях, са на към 60 до 100 километра отсам. Преди имахме към 300 лекари във Видин, през днешния ден тази цифра се е свила до към 120 “, споделя той.

Публикувано е и изявление с един от лекарите, решили да изоставен страната.

Патологът Румяна Тодорова живее от пет години в Германия – един от към 2000-те български лекари, работещи през днешния ден там.

„ Лекарите не са оценени задоволително в българското общество “, споделя тя.

„ За да станеш доктор са нужни доста старания. Притеснявам се дали няма да изгубя ентусиазма си към здравната специалност или мотивацията си, поради обстоятелството, че сме изправени пред “болна ” система. ”

Но към момента има някаква вяра за българската здравна система, твърди материалът.

В поддръжка на това са представени думите на Велина Гергелчева, началник на отделението по неврология в Университетска болница „ Софиямед “, която декларира, че младите лекари би трябвало да имат независимост на избор.

„ За да станете топ специалист, може да е добре да изберете работа в друга страна, да трупате познания и опит в чужбина, за какво не? Аз самата работих две години в Германия, в Мюнхен, преди още веднъж да се върна в България. “

Тя приканва за по-добро възнаграждение на лекарите, вложения в модерна технология и даване на 10-годишна кариерна вероятност за младите лекари в сходство със западноевропейските съперници.

25-годишният невролог Александър Фарфаров желае да остане в България – само че той също желае да промени системата. Според думите му, представени в публикацията, би трябвало да се основат частни здравноосигурителни каси и младите лекари да получат благоприятни условия за проучвания и кариера в цяла България.

„ Трябва да създадем селските региони по-привлекателни за младежите, с цел да могат те да живеят там. Това не се отнася единствено до опазването на здравето, а и до обществения бранш като места, където те могат да имат фамилии. ”

„ За да забави приключването на мозъци, Световната здравна организация издаде кодекс, в който предлага да не се наема медицински личен състав от райони с неприятна здравна инфраструктура ”, оповестява публикацията.

Но изселването продължава – и набиращите личен състав организации процъфтяват.

В умозаключение Евронюз цитира думите на лекаря от „ Спешно поделение “ Манчева:

„ В България имаме в действителност положителни лекари и в действителност боли от загубата на тези сътрудници. На тези, които са напуснали, споделям: Върнете се в страната си, върнете се вкъщи, върнете се в България “. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР