България преговаря да резервира капацитет от 1 млрд. куб. м

...
България преговаря да резервира капацитет от 1 млрд. куб. м
Коментари Харесай

Росен Христов: Преговаряме за 1 млрд. куб. м втечнен газ годишно от турските терминали

България договаря да резервира потенциал от 1 милиарда куб. м газ на година на турските терминали за полутечен газ, в това число и за пренос през транспортната мрежа на турската газова компания „ Ботас “ (Botas) до българската граница, сподели служебният министър на енергетиката Росен Христов пред публицисти. Това е доста значимо, тъй като ние към този момент нямаме подобен огромен проблем с доставките на танкери. Имаме предложение на танкери, нямаме къде да ги разтоварваме “, посочи той.

Служебният енергиен министър изясни, че гръцкият терминал в Ревитуса е претрупан и е доста мъчно там да се резервира. Едното решение е да се резервира потенциал на терминала в Алексанруполис. От 2024 година там има резервирани 1 милиарда куб. метра, само че трябват най-малко още 1 милиарда куб. метра, които да са сигурни, с цел да се обезпечат доставките за България. Това е допустимо единствено в Турция.

По контракт с азербайджанската държавна нефтена и газова компания „ Сокар “ (Socar) България получава 1 милиарда куб. м газ, напомня Българска телеграфна агенция. Средното ползване на страната ни е към 3,5 милиарда куб. метра според от обстановката.

„ Доставките за 2023 година към този момент са обезпечени посредством терминалите на Ревитуса, в края на 2023 година може да се договорят такива в Турция от края на 2023 година и 2024 година нататък “, посочи Христов.

„ Турската оферта е, че тези 1 милиарда куб, метра може да се доставят на всичките им терминали. Задачата на България е да вкара танкера в турски води, след което те го поемат и разтоварват, където могат. Министърът даде за образец, че в случай че стане някоя повреда на гръцкия терминал в Ревитуса, процесът по доставките ще се прекъсне, до момента в който в Турция, в случай че нещо стане на някой от терминалите, те си имат уговорката да разтоварят танкера, където намерят “, сподели още служебният енергиен министър.

„ Булгаргаз “ ще подписва обособени покупко-продажби с снабдители на полутечен газ. Това се прави, с цел да се обезпечи неруски газ, добави Христов и изясни, че в Турция има и съветски газ. „ Ние като твърдо ангажирани да минимизираме зависимостта си от Русия, резервирането на потенциал ни дава опция, ние да си избираме доставчиците на газ “, разяснява Христов. По думите му резервирането на потенциал дава опция България да си избира доставчиците на газ.

С „ Боташ “ страната ни договаря и да се включи към техните договаряния с няколко огромни компании, които към този момент са напреднали – американски и европейски, осведоми още Христов. Целта е България да добави относително дребните си в международен мащаб размери към турските, които са по-значими от нашите, като чакаме да получим офертата за Турция. „ Ние ще сключим контракт, единствено че ще бъде на по-изгодна цена “, съобщи Христов.

Договорът за този 1 милиарда куб. метра газ запазен потенциал на турските терминали би трябвало да е за 13 години, от 2023 година до 2036 година, като през 2023 година няма да е тъкмо за 1 милиарда куб. метра, тъй като за тогава страната ни към този момент е осигурила количества природен газ. За останалите 12 години ще бъде по 1 милиарда на година, уточни служебният енергиен министър.

Тези 3 милиарда куб. метра газ (бел. ред. 1 милиарда куб. метра азерски газ, 1 милиарда куб. метра на терминала в Александруполис, както и възможните 1 милиарда куб. метра от турските терминали) обезпечават към 80-85 % от нужните на България за природен газ при естествена функционираща стопанска система от 3,5 милиарда куб. метра природен газ, само че за тази година потреблението е даже под 3 милиарда куб. метра, само че тя не е показателна, тъй като скъпият природен газ принуди промишлеността да понижи потреблението, посочи Христов.

Споразумението ще е сред „ Булгаргаз “ и „ Боташ “, разгласи служебният министър на енергетиката Росен Христов. Ако договорът бъде подписан, турската компания ще докара 1 милиарда куб. метра газ до нашата граница.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР