България представи пред Съвет Общи въпроси“ на ЕС декларация за

...
България представи пред Съвет Общи въпроси“ на ЕС декларация за
Коментари Харесай

ЕС призова РСМ да преследва и осъди проявите на омраза срещу българите

България показа пред Съвет „ Общи въпроси “ на Европейски Съюз декларация за нуждата от дейно гонене и наказание на закононарушенията от ненавист от управляващите в Северна Македония. Съветът „ Общи въпроси “ е приел заключенията на българската страна, съобщава  БГНЕС.

Темата е част от върховенството на закона и главните свободи, които са основен аршин за прогрес в процеса на присъединение към Европейския съюз, се акцентира в декларацията.

Българският заместник-министър на външните работи Велислава Петрова изрази съществено безпокойствие от засилващия се брой офанзиви, стимулирани от ненавист и ориентирани против жители на Северна Македония с българско съзнание, в чиято връзка бе показана и въпросната декларация.

„ България е надълбоко обезпокоена от възходящия брой произшествия и набези против организации на жители на Северна Македония с българско съзнание, както и от обстоятелството, че следствията не се организират по подобаващ метод и няма ефикасни присъди. В този подтекст и по отношение на т. 59 от заключенията на Съвета подчертаваме нуждата Северна Македония да продължи напъните си за по-нататъшно подсилване на главните права и нуждата от интензивно осъществяване на следствия и за неоправдателни присъди за закононарушения, стимулирани от ненавист “, се споделя в декларацията.

България ще следи от близко този въпрос в подтекста на върховенството на закона и главните права, които са главните критерии за оценка на напредъка към участие в Европейски Съюз, заключават от българска страна.

Съвет „ Общи въпроси “ е приел заключенията от българска страна по политиката на разширение на Европейски Съюз, част от които е и импортираната декларация.

Много от основните начинания в тази работна стратегия отразяват също и резултатите от Конференцията за бъдещето на Европа. Съветът утвърди Съвместна декларация на Съвета, Европейска комисия и Екологичен потенциал по законодателните цели на Европейски Съюз за 2023-2024 година Предстои водачите на трите европейски институции да подпишат Съвместната декларация на 15.12.2022 година

Ходът идва, откакто два български културни центъра в Северна Македония бяха нападнати единствено дни откакто Северна Македония и България се споразумяха да работят за потушаване на напрежението.

През юли беше реализирано съглашение сред двете страни, което разреши на Северна Македония да стартира процеса за присъединение към Европейски Съюз, откакто Скопие се съгласи да вкара промени в конституцията във връзка с смяната в статута на българското малцинство. Но измененията в конституцията на Северна Македония изискват болшинство от две трети в Народното събрание, което сега не е допустимо, заради което няма прогрес в процеса на присъединение.

 
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР