България предлага да загуби 5 млн. лв. по три схеми

...
България предлага да загуби 5 млн. лв. по три схеми
Коментари Харесай

България предлага да заугби 5 млн. лв. от еврофондовете за образование, за да размрази плащанията от Брюксел

България предлага да загуби 5 млн. лева по три схеми по оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък ", с цел да бъдат размразени заплащанията на средства от Брюксел. Предложението е размерът на така наречен финансови корекции да бъде 10%, а те да обзет грантови схеми на обща стойност към 50 млн. лева - за развиването на докторанти, постдокторанти и млади учени; за просветителна интеграция на възпитаници от етническите малцинства и за просветителна поддръжка на деца в неравностойно състояние. Това заяви през днешния ден Кирил Гератлиев - изпълнителен шеф на новата изпълнителна организация към просветителното министерство, която към този момент ръководи оперативната стратегия.

България би трябвало да се откаже сама от част от парите по оперативната стратегия, осребряването на разноски по която бе замразено при започване на годината поради редица нарушавания и недостатъци, установени от одит на Европейската комисия (ЕК). Това е едно от изискванията, които страната ни би трябвало да извърши, с цел да убеди Брюксел безвъзмездните средства да бъдат размразени. В момента всички заплащания се вършат от националния бюджет.

Страната ни към този момент предприе първата стъпка, като понижи с към 50 млн. лева бюджетите на девет систематични плана по оперативната стратегия, измежду които и " Твоят час " (преди понижението бюджетите бяха 268 млн. лева - бел. авт.). Това значи, че парите остават в общия бюджет от 1.37 милиарда лева на " Наука и обучение за образован напредък ", само че ще бъдат изразходвани по други схеми. Разходите, които са били планувани да се платят с тези 50 млн. лева по деветте плана, няма да бъдат направени.

Финансовата промяна с 10% на бюджетите по трите грантови схеми, която страната ни предлага на Брюксел, значи, че ще бъдат орязани безвъзмездните европейски средства, само че парите ще бъдат платени от националния бюджет. Така загубата на евросредства по тези планове ще е 5 млн. лева, които ще бъдат обезщетени с пари от страната.

" Методологията, по която е правена финансовата промяна, е на Европейската комисия (ЕК) ", сподели Гератлиев. Очакванията са България да се контракти с Брюксел за размера на корекцията до февруари, след което заплащанията по програмата да бъдат размразени. Възможно е Брюксел да изиска размерът на корекциите да бъде по-голям, призна Гератлиев.

Страната ни ще води договаряния за използването на разнообразни административни хватки, с цел да не бъдат изгубени 70 млн. лева от средствата за центовете за просвета. Условие на Брюксел е 30% от парите по тази ос да бъдат усвоени по края на 2018 година, а предходната седмица се разбра, че ще има ново закъснение, защото оценката на кандидатстващите за финансиране планове е върната за преразглеждане, а аргументите за това не могат да бъдат оповестени. Днес Гератлиев разгласи, че чака договорите за плановете да бъдат подписани до края на януари.

Междинната цел по останалите оси е 100 млн. лева, а към този момент са верифицирани и разплатени 120 млн. лева

През идната година ще бъдат отворени процедури за кандидатстване по оперативната стратегия на обща стойност 180 млн. лева От тях 100 млн. лева ще бъдат за създаване на районни научни центрове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР