България празнува годишнината от своето обединение. На този ден преди

...
България празнува годишнината от своето обединение. На този ден преди
Коментари Харесай

България чества 133 години от Съединението


България чества годишнината от своето обединяване. На този ден преди 133 години българите декларират пред целия свят, че не може да има граница сред тях.

В център на тогавашните събития се трансформират град Пловдив и Голямо Конаре - днешният град Съединение. А през днешния ден празнувания имаше на доста места в страната.

Както преди 133 години, камбанен звън извести началото на Съединението в града под тепетата. Повече от 100 доброволци се събраха, с цел да възпроизведат паметния миг. В четвъртък вечер, в центъра на града, пък има възстановка на събитията към Съединението. За първи път четниците ще носят раници, направени по фотоси от паметния ден. Кулминацията ще бъде тържествената заря-проверка. Президентът Румен Радев ще произнесе тържествено слово.

Пловдивският митрополит Николай акцентира по време на тържествената литургия за празника, че е тъжно българският народ да е разлъчен.

А по традиция, след изстрел на черешови топчета, повече от 120 мъже и дами пробягаха обединени пътя от Съединение до Пловдив, по който е предходна четата на Чардафон Велики.

Велико Търново е мястото, където старите думи „ Съединението прави силата” се изписват за първи път - на постройката на Учредителното заседание. Актът за Съединението, съгласно историци, е подготвян и в остарялата столица.

А боен обред и заупокойна молитва на паметника „ Майка България” уважиха празника.

Венци, стихове и уроци по родолюбие имаше и в Благоевград - в името на повече "съвременно " Съединение.

Много жал за разделянето и доста наслада за Съединението се усетиха и в София, пред мавзолея-костница на Александър I Батенберг.

През 2018 година Съединението се усеща като мъжество - толкоз далечно във времето, че все едно е единствено на книга. Зад него в действителността обаче стоят и дипломация, и твърдоглавие, и религия - че отново ще го има, по различен метод. /Нова Тв
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР