България празнува 24 май, деня на писмеността, просветата и културата,

...
България празнува 24 май, деня на писмеността, просветата и културата,
Коментари Харесай

България празнува Деня на своята писменост и култура

България чества 24 май, деня на писмеността, просветата и културата, на който се празнува и делото на светите братя Кирил и Методий.

В 10 часа патриарх Неофит ще отслужи церемониален молебен в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ".

В 10.30 ч. от площада пред Археологическия музей потегля обичайното тържествено празнично шествие, което ще премине по бул. " Цар Освободител " и бул. " Васил Левски " до паметника на " Св. св. Кирил и Методий " пред Националната библиотека, където ще е главната част от честването. В шествието ще се включат учениците и учителите от софийските учебни заведения, както и президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова и гостуващата у нас за празника Одре Азуле - генералният шеф на ЮНЕСКО.

В 11.00 ч. честването пред Националната библиотека " Св.Св.Кирил и Методий " ще стартира с церемониален водосвет. Водещ на тържеството ще бъде артистът и шеф на Народен спектакъл " Иван Вазов” Мариус Донкин. Стихотворението " Аз съм българче “ ще рецитират първокласници от 122. ОУ " Николай Лилиев” и от 107. ОУ " Хан Крум”. Балони с буквите от родната писменост ще полетят в небето, пуснати от възпитаници от 17. СУ „ Дамян Груев”.

С академично празненство в аулата на Софийския университет " Св. Климент Охридски " най-старото висше учебно заведение в България ще означи празника в 11.45 ч.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР