България правилно призна нуждата от повече атомна енергия за намаляване

...
България правилно призна нуждата от повече атомна енергия за намаляване
Коментари Харесай

Тим Йео: България трябва да обмисли модела АЕЦ „Пакш“ 2 за реализиране на АЕЦ „Белене“

България вярно призна потребността от повече атомна сила за понижаване на зависимостта на страната от изкопаеми горива. В момента държавното управление обмисля по какъв начин да финансира възобновяването на плана за АЕЦ „ Белене “ и може да се поучи от опита на други страни. Това съобщи Тим Йео, ръководител на New Nuclear Watch Europe (NNWE) и някогашен министър на околната среда на Англия, по време на 11-ия интернационален конгрес „ Енергиен разговор за Югоизточна Европа “, който се организира в Солун.

По думите на Йео, българското държавно управление би трябвало съществено да обмисли модела на АЕЦ „ Пакш “ 2, признат от Унгария, като опция за реализация и на плана АЕЦ „ Белене “. При модела на АЕЦ „ Пакш “ 2 собствеността на централата остава на унгарското държавно управление, а за построяването й се употребява междуправителствен заем от Русия с ниска рента, по който заплащанията не стартират до момента в който централата не стартира да печели. Подобно междудържавно финансиране обезпечава постигането на много конкурентна усреднена стойност на електрическата енергия, разяснява Йео.

Аз от дълго време се застъпвам за директни държавни вложения като метод да се понижи усреднената цена на електрическата енергия (LCOE). Затова поздравявам решението на английското държавно управление да има акционерно присъединяване в плана за АЕЦ „ Уилфа “. Това е огромна крачка напред.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР