България постигна първа победа в тазгодишното издание на турнира на

...
България постигна първа победа в тазгодишното издание на турнира на
Коментари Харесай

Подмладени „лъвчета“ гризнаха Гибралтар 5:1

България реализира първа победа в тазгодишното издание на шампионата на УЕФА Лига на Нациите, откакто победи Гибралтар с 5:1.

При този резултат българите резервират позицията си в Лига С на надпреварата, а гостите от английската иберийска територия отпадат в по-долното равнище.

„ Лъвовете “ към този момент имат 6 точки и са на 1 от 2-ия в групата Република Северна Македония, като идната намира се обрисува в Скопие пряк конфликт за позицията след първенеца Грузия.

Срещата беше дебют и за новия народен селекционер на България Младен Кърстаич, както и за Йоан Стоянов, Марин Петков, Георги Русев, Илия Груев и 17-годишния Никола Илиев, играещ за младежите до 20 години на Интер (Милано).

Това е първа победа за България за 2022-а година и първа от 12-и октомври предходната година, когато при предходния селекционер Ясен Петров националите биха Северна Ирландия с 2:1 в международна подготовка.

Българският тим опита да стартира мача интензивно и в началните минути Радослав Кирилов и Илия Груев стреляха, само че неопределено.

В 23-ата минута България излезе напред в резултата с гол на Валентин Антов – първи за него с националната фланелка на България.

Филип Кръстев подаде от ъглов удар, Антов обаче изпревари бранител на гостите и с глава изпрати топката зад Дейл Колейнг.

Но гостите от Гибралтар изравниха единствено след три минути, още веднъж след центриране от корнер. Разписа се 39-годишният Рей Чиполина, който работи като митничар и в свободното си време играе футбол. Чиполина изпревари Илиян Стефанов и насочи топката зад Даниел Наумов.

Но българите не се предадоха и стигнаха до нова преднина още преди края на полувремето. Радослав Кирилов проби от дясно, продължи към Илиян Стефанов, който малко несръчно бутна топката, само че по-късно с шпагат продължи към Десподов, който се разписа за 2:1 отблизо разстояние.

Българският тим си подпечата успеха единствено в границите на три минути след почивката, когато Радослав Кирилов вкара доста красиво от въздуха и след него Илиян Стефанов осъществя второто си попадение за отбора.

В 53-ата минута Петко Христов проби от дясно и върна към дузпата, където Десподов стреля едва, а Стефанов не съумя да уцели топката. Но тя стигна до Кирилов, който от въздуха простреля Колейнг.

Две минути по-късно Стефанов вкара от втори опит, засичайки топката с глава. Вратарят отби първия му удар, само че при добавката загуби равновесие и разреши на халфа на Левски да чества.

След това селекционерът Кърстаич направи много промени, даде късмет на още дебютанти като Георги Русев, Йоан Стоянов и Никола Илиев. Въпреки новите хора, българската селекция продължи да държи самодейността.

Десет минути преди края и младият нападател на Левски Марин Петков вкара първия си гол за националния отбор, откакто беше изведен по прелестен метод от Радослав Кирилов самичък против вратаря диагонално. Петков обаче приключи като същински занаятчия и простреля вратаря Колейнг.

В 90-ата минута можеше да падне и шести гол във вратата на Дейл Колейнг, само че при два удара стражът съумя да се оправи.

Източник: БНР
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР