България постига стабилни икономически резултати за 2018 година. Това е

...
България постига стабилни икономически резултати за 2018 година. Това е
Коментари Харесай

Мисията на МВФ прогнозира икономически ръст от 3.3% за България през 2019-а

България реализира постоянни стопански резултати за 2018 година. Това е констатацията на задачата на Международния валутен фонд, която на 1 февруари завърши прегледа на българската стопанска система и финанси, който се прави всяка година по смисъла на параграф IV от устава на МВФ.

Заключението на задачата е, че икономическите резултати на България не престават да бъдат постоянни. " Очаква се икономическият напредък за 2018-а да доближи 3.2%, безработицата да спадне до 5%, а настоящата сметка на платежния баланс да записва следващ забележителен остатък. Перспективите за 2019-а са сходни - ние предвиждаме напредък на действителния Брутният вътрешен продукт от 3.3 %. Въпреки това неподходящите опасности за тази прогноза неотдавна се покачиха заради по-бързото от предстоящото закъснение на международната търговия и нестабилните финансови пазари ", акцентира задачата на МВФ в заключителното си изказване.

Експертите на интернационалната финансова институция означават задълбочаващата се интеграция на България посредством подготовката й за влизане в ERMII. " Тази подготовка включва някои спомагателни задължения, които ще оказват помощ за укрепването на надзора на финансовия бранш, за възстановяване на ръководството на държавните предприятия и за рационализиране на рамката за битка с прането на пари ", написа в изказването на задачата на МВФ.

Според представителите на задачата трансформирането на всички тези позитивни фактори в стабилно и ускорено доближаване на приходите у нас със междинното равнище на приходите в Европейски Съюз изисква продължителни и широкомащабни промени. Препоръчва се да се положат спомагателни старания в региона на данъчната политика и да се понижи разликата сред дължимите и действително събраните суми по Данък добавена стойност. Също по този начин би трябвало да се продължат промените в образованието, опазването на здравето и държавните институции за да се увеличи тяхната успеваемост и да се усъвършенстват разноските. Подчертава се да вземем за пример, че опазването на здравето към момента е прекомерно скъпо на фона на качеството на услугите, които предлага и че доплащанията, които ползвателите на медицински услуги вършат са към момента прекомерно високи. Препоръчва се да се положат спомагателни старания за по-ефективното и транспарантно ръководство на обществените вложения.

Мисията на МВФ обръща внимание, че би трябвало да се продължи сегашният курс на строга бюджетна и фискална дисциплинираност.

Отбелязан е фактът, че са положени съществени старания за усилване на банковия контрол и за подсилване на стабилността на банковия бранш. Мисията на МВФ обаче предлага Българска народна банка да продължи да управлява изкъсо равнището на необслужваните заеми и да предизвиква банките да подхващат ограничения за тяхното понижаване. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР