България постепенно напредва в усилията си за влизане в еврозоната,

...
България постепенно напредва в усилията си за влизане в еврозоната,
Коментари Харесай

България напредва към еврозоната, но членството ѝ остава неясно, потвърди S&P

България последователно напредва в напъните си за влизане в еврозоната, само че към момента е неразбираемо дали тя ще получи участие от 1 януари 2024 година заради няколко спънки. Такъв извод прави интернационалната рейтингова организация S&P Global Ratings.

Тя удостоверява дълготрайния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута и показва, че вероятността на страната за участие остава постоянна.
S&P Global Ratings е американска организация за кредитен рейтинг, която разгласява финансови проучвания, както и разбори на акции, облигации и артикули.Смятана е за една най-големите организации за кредитен рейтинг.
Едно от нещата, което може да усложни задачата за покриване на критериите, съгласно S&P, е инфлацията в страната, която сега е близо 15%. По тяхна прогноза тя се чака да е близо 10% през 2023 година и може да докара до отлив на търсене от страна на други страни. Допълнително, вътрешнополитическата неустановеност продължава, което също усложнява процеса на подготовка за присъединение към еврозоната.

От друга страна, организацията отбелязва и ниският чист държавен дълг на страната, както и ниските разноски за лихви. Според нея българската стопанска система е останала по-устойчива през 2022 година макар първичните упования и оценки.
През юни Европейската комисия уточни в собствен отчет, че България към момента се проваля в осъществяването на две от изискванията за приемането ѝ в еврозоната.Това са критериите, свързани с приемане на законодателство за еврото и стабилността на цените и равнищата на инфлацията.София извършва обаче останалите изискванията по отношение на обществените финанси, обменните курсове и дълготрайните лихвени проценти.
От S&P изброяват и преимуществата от приемането на еврото в България. Сред тях е елиминирането на валутния риск по отношение на еврото в стопанската система, възстановяване достъпа на страната до европейските финансови пазари. С него ще се разреши и на локалните търговски банки директен достъп до ресурсите на Европейската централна банка.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР