България посреща най-голямата бежанска вълна в историята си. Страната е

...
България посреща най-голямата бежанска вълна в историята си. Страната е
Коментари Харесай

България посреща най-голямата бежанска вълна в историята си


България посреща най-голямата бежанска вълна в историята си. Страната е заделила 50 милиона лв. за украинците, които стават от ден на ден. Тези пари бързо ще се изпарят. Но желаят ли изобщо бежанците да останат в България?

Жени от Украйна се записват в България

в своята история. От началото на войната в Украйна в България са влезнали към този момент над 25 000 украински бежанци. Това е повече от 22-те хиляди арменци в края на XIX век. Броят на украинците, пристигнали в този момент за към 10 дни, е съвсем колкото този на бежанците от Сирия и Афганистан за цяла година. За цялата 2015 да вземем за пример, когато беше пикът на тогавашната мигрантска рецесия, бежанците в България бяха 31 281.

обаче е непостижим с наближаващите към този момент един милион бежанци, пристигнали от Украйна в Полша. Но даже и тези няколко десетки хиляди хора са тестване за българските институции и бюджет, в който за бегълците от войната в Украйна са планувани 50 милиона лв..
Редакцията предлага
Много или малко е тази сума?

Управляващите взеха решение да се заплаща по 40 лв. дневно за нощувка и храна за настанени бежанци от Украйна. Тези средства ще се дават на сдружения, чийто притежател е Националният застрахователен институт (НОИ): лечебни заведения за рехабилитация и балнеолечебни центрове, почивни станции на министерства и ведомства, както и хотели и къщи за посетители, които са категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически указател.

Ако приемем, че 25 000 души получат заслон в разнообразни бази, единствено за ден ще са нужни 1 милион лв.. А в страната ще идват и още украинци. Парите ще свършат много бързо.

В предаването на БНР " Неделя 150 " през вчерашния ден ръководителят на парламентарната група на " Продължаваме промяната " (ПП) Андрей Гюров съобщи, че може да се обърнем за подкрепяне към Европейската комисия. " Ще разчитаме на нашите сътрудници - чакаме оттова да получаваме средства, които да ни подкрепят при бежанска рецесия, а при актуализацията на бюджета (през юни т.г.) да предвидим спомагателни средства, в случай че е належащо ", сподели Гюров.

Шанс за трудовия пазар

Работодателите видяха в притока на украински бежанци късмет да подобрят дефицитите на българския трудов пазар поради по-лесната им интеграция. На среща при министъра на растежа и нововъведенията Даниел Лорер, провела се предходната седмица, те обявиха, че може да бъдат наети 200 000 експерти във всички сфери на стопанската система. Само текстилната индустрия се нуждае от 20 000, а IT-браншът може да поеме до 30 000. В България има дефицит на работна ръка във всички браншове - от лекари, медицински сестри и инженери до строители и водачи. Само че потърсилите леговище надали ще съумеят да го запълнят.

Все още доста малко от украинците са потърсили публична протекция като бежанци. Но броят им ще пораства, защото мобилни екипи на Държавната организация за бежанците (ДАБ) ще пътуват до Варна и Бургас, с цел да вземат биометричните данни и да записват авансово проведените на място групи от украински жители. Причината е, че най-вече бежанци от Украйна са подслонени в хотели и бази по Черноморието - с изключение на във Варна и Бургас, също в Несебър, Поморие и други градове и курорти. В противоположен случай хората ще би трябвало да пътуват до някой от трите центъра на ДАБ в София, Харманли или новозагорското село Баня. Ако не получат нужния статут, те няма по какъв начин да запишат децата си в учебно заведение или детска градина.

Бежанците от Украйна са най-вече майки с деца и възрастни хора, които се надяват войната да свърши бързо и да се върнат в родината си при съпрузите и роднините си. Повечето от тях не биха могли да бъдат настанени в места, където няма детски градини, учебни заведения и достъп до здравни грижи. В обществените мрежи има и молби от онкоболни хора, чието лекуване е било прекратено поради войната и се надяват да могат да го продължат в България. Това значи, че пустеещите и западнали български села, доста от които не са обхванати от общопрактикуващи лекари, са изключени като вид - с изключение на за нищожен брой бежанци. Така че очакванията за евтина работна ръка в селското стопанство са несъстоятелни. Заради ниското възнаграждение и неприятни условия на труд доста българи избират да работят в гръцки ферми или да правят селскостопанска работа в Германия и Англия.

Просветният министър проф. Николай Денков към този момент заяви за огромния брой запитвания от украински бежанци децата им да учат в България. За тези стратегии за бежанци на български език страната ще заплаща в допълнение към делегираните бюджети на просветителните институции. Както за българските жители, по този начин и за украинските бежанци държавните и общински учебни заведения, както и общинските детски градини са безвъзмездни. Но бюджетът ще обезпечава нужните средства за по-големия брой възпитаници и деца. Колко - това занапред ще се обяснява.

Ще останат ли украинците?

За квалифицираните украинци най-бедната страна в Европейския съюз надали е изключително привлекателна. Някои ще останат в България, само че други ще продължат към други европейски страни, където техните умения ще бъдат по-високо оценени. Особено откакто бе задействана Директивата за краткотрайна протекция, годна за целия Европейски Съюз. Така украинските бежанци имат право да живеят, работят и получават здравна помощ и обществено обезпечаване във всички страни от Общността за интервал от една до две години. Но даже и мигрантите от Сирия, Ирак и Афганистан гледаха на България като на директна страна по пътя им към Западна Европа.

Порталът, основан от българското държавно управление за искащите да се изтеглят от Украйна, не е ефикасен. Властите даже не са систематизирали на едно място цялата потребна информация, нужна за бежанците - връзки с приемни центрове, с украински общности и координатори, с места за настаняване, контакти на юристи, психолози, лекари, преводачи, предлагащи помощ и други Дейностите по посрещане и настаняване на хората са поети от украинската диаспора, неправителствени организации и доброволци, които се оправят отлично.

Бегълците от войната ще не престават да идват. Дали България ще се оправи?

***

Вижте и тези видеа от нашия списък:

През сълзи: " Оставихме баща в Киев. Той ще оказва помощ на нашите герои. "
***

Хиляди украинци идват в Полша
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР