България последователно подкрепя присъединяването на Албания към ЕС и заема

...
България последователно подкрепя присъединяването на Албания към ЕС и заема
Коментари Харесай

Росен Желязков пред Байрам Бегай:България последователно подкрепя присъединяването на Албания към ЕС

България поредно поддържа присъединението на Албания към Европейски Съюз и заема дейна позиция в интерес на основните решения за европейския път на страната. Това съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков на срещата си с президента на Република Албания Байрам Бегай. Българска парламентарна делегация, водена от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, е на публично посещаване в Тирана по покана на албанския ръководител на Народното събрание Линдита Никола.

 

Засиленият ангажимент към Западните Балкани и източните сътрудници се е трансформирал в неразделна част от отговора на Европейски Съюз на новата геополитическа действителност в резултат на нападателната война на Русия против Украйна, означи ръководителят на Народното събрание. Той уточни, че България в никакъв случай не е подкрепяла изкуственото свързване на европейските пътища на Албания и Република Северна Македония. Ускоряването на интеграционните процеси не може и не би трябвало да бъде за сметка на правилото на личните заслуги, сподели още той.

Президентът на Албания Байрам Бегай изрази изключителната си признателност за поредната поддръжка на България по пътя на страната му към участие в Европейски Съюз. Вашето другарство и помощ са скъпи за бъдещето на Албания, акцентира той. Албанският президент пожела на България допустимо най-скоро да може да се употребява в цялостна степен от пълноправното си участие в Шенген.

 

 

Ние оценяваме нашите връзки като отлични и постоянни, построени на солидна историческа основа, обичайно другарство, съдействие и партньорство, акцентира ръководителят на Народното събрание. Между нашите две страни няма нито открити, нито противоречиви политически въпроси и се радваме на деен и потребен разговор, в това число на високо и най-високо ниво, добави той. По думите му интензивният метод към двустранните връзки ще помогне на двете страни да станат по-ефективни и конкурентоспособни както на районно, по този начин и на международно ниво. Да пазим мира и да разширяваме доверието между тях, прикани в умозаключение Росен Желязков.

 

Съществува капацитет за задълбочаване на съдействието сред България и Албания в сферите на стопанската система, търговията, туризма и инфраструктурната районна съгласуваност, уточни Росен Желязков. Той акцентира стратегическото значение на Коридор VIII и добави, че като страна - членка на Европейски Съюз, България е вложила обилни старания за включването му в разширената трансевропейска транспортна мрежа като част от кулоар „ Западни Балкани/Източно Средиземноморие “.

 

Въпреки че размерът на двустранната търговия се е нараснал съвсем двойно в интервала 2018 - 2022 година, икономическото ни съдействие надалеч изостава от равнището на политическия ни разговор, означи ръководителят на Народното събрание.

 

Той акцентира, че туризмът е най-динамично развиващият се бранш в двустранните търговско-икономически връзки през последните години, като се вижда трайно увеличение броя на визитите на албански и български жители в двете страни, както и последователното възобновяване на равнищата на туристопотока до тези преди пандемията. Пускането на постоянна авиолиния София-Тирана е в доста напреднал стадий и се надяваме до 1 година да бъдат реализирани полети, съобщи Росен Желязков. По думите му, това безспорно ще улесни контактите сред компаниите в двете страни и обмена на туристи.

 

 

Важно място в двустранните връзки заема и съдействието в региона на образованието, науката и културата, означи Росен Желязков. Той акцентира, че визитата му в Албания е още едно удостоверение за волята на двете страни да продължат да разискват по-нататъшно развиване на връзките си във всички сфери от съвместен интерес.

 

В лицето на българското национално малцинство в Албания вашата страна има едни от най-трудолюбивите жители за просперитета на Отечеството си и мощни последователи за европейското бъдеще на Албания, означи Росен Желязков. Очакваме с неспокойствие публикуването на резултатите от неотдавнашното броене на популацията в Албания, първото след признаването на българското национално малцинство, добави той.

 

Българското малцинство има всички благоприятни условия за развиване и безусловно равни права с останалите албански жители, акцентира президентът на Албания Байрам Бегай.

 

В състава на българската делегация са ръководителят на Комисията по културата и медиите и член на Групата за другарство България-Албания Тома Биков (ПГ на ГЕРБ-СДС), националният представител Ванина Вецина (ПГ „ ПП-ДБ “), ръководителят на Комисията по икономическа политика и нововъведения и зам.-председател на ПГ на Движение за права и свободи Хамид Хамид, ръководителят на Групата за другарство България-Албания Климент Шопов (ПГ на „ Възраждане “), националният представител и член на Групата за другарство България-Албания Румен Гечев (ПГ „ Българска социалистическа партия за България “) и националният представител Павела Митова (ПГ „ ИТН “).

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР